Niški katolici proslavljaju Uskrs

Katolički vjernici u Nišu proslavljaju Uskrs. Niška župa pokriva teritoriju od Niša do granice s Makedonijom i Bugarskom, ali je broj vjernika tek nekoliko stotina.

Katolička zajednica u Nišu, na jugu Srbije, proslavlja Uskrs. U obnovljenoj Crkvi uzvišenja svetoga križa radosni čestitaju jedni drugima najvažniji praznik u kršćanstvu.

Župnik niške crkve prvi put proslavlja Uskrs u ovom gradu. Kaže da tu katolika ima malo, ali mu to ne smeta, izvještava Zoran Kosanović, reporter Al Jazeere.

“Uistinu Gospodin, kao što kaže apostol Ivan, duha ne daje na mjeru, nego daje svoga duha tamo gdje je potrebno. I ova mala kršćanska zajednica katolička, iako je mala, mogli smo ovih dana osjećati prisutnost Krista uskrsloga za mene kao svećenika”, kaže u molitvi župnik Marko Trošt.

Slavlje u krugu porodice

Nakon uskršnje mise, vjernici slavlje nastavljaju u krugu porodice. Djeca se najviše raduju prazniku.

“Obavezno idemo u crkvu, pomolimo se Bogu, kad dođemo iz crkve pomolimo se Bogu, zahvalimo mu na darovima  i u krugu porodice onda slavimo”, kaže Đorđe Papaček, građanin Niša.

Ivana, koja je najstarija u porodici Papaček, u Niš je došla iz okoline Varaždina. Sjeća se Uskrsa u rodnom mjestu, kada je u proslavi učestvovalo čitavo selo. Raduje se i Uskrsu sljedeće nedjelje, kada ga slave pravoslavni vjernici.

“Možda i zapevamo malo na čast uskrsnuloga našeg Boga živoga, a iduće nedelje se pripremamo da čestitamo i  našim komšijama pravoslavcima, da i oni lepo proslave, da im poželimo sve najlepše, da ih Bog dragi čuva  u zdravlju najviše, prvenstveno u zdravlju, a za drugo će se bog pobrinuti”, kaže Ivana.

Niška župa pokriva teritoriju cijele južne Srbije. Katoličkih vjernika u ovom dijelu države ima tek blizu 700.

Izvor: Al Jazeera