Oglasi

Nimetz: Opasne posljedice propasti dogovora o imenu Makedonije

Mogu predvidjeti više scenarija ako Prespanski dogovor propadne, od kojih su neki veoma opasni, rekao je Matthew Nimetz.
Nimetz je posredovao u pregovorima o imenu Makedonije više od 20 godinaEPA

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda Matthew Nimetz, koji je posredovao u pregovorima Makedonije i Grčke o imenu makedonske države, upozorio je da bi propast Prespanskog sporazuma imala opasne posljedice po obje strane.

Po njemu, za postizanje novog dogovora bile bi potrebne godine.

"Ukoliko Prespanski sporazum ne stupi na snagu, posljedice neuspjeha će biti duboke i obje strane bi se mogle predomisliti u vezi mnogih stvari oko kojih su se dogovorile. Mogu predvidjeti više scenarija, od kojih su neki veoma opasni", rekao je Nimetz za list Kathimerini.

Upozorava i da bi za novi sporazum Atene i Skoplja oko imena Makedonije bile potrebne godine, pošto bi se na pregovaračkom stolu ponovno našli svi oni problemi oko kojih su se dvije strane već dogovorile

Četvrt stoljeća dugi pregovori

Nimetz je svjestan da bi se novi pregovori vodili u potpuno drugačijim političkim okolnostima.

Podsjetio je i kako je Prespanski sporazum rezultat napora koji su trajali četvrt stoljeća, odnosno od potpisivanja privremenog sporazuma dvije strane u jesen 1995. godine.

Skoplje i Atena su se prošle godini dogovorili da Makedonija ubuduće nosi naziv Republika Sjeverna Makedonija.

Taj su dogovor ratificirali zastupnici makedonskog Sobranja, dok bi u grčkom parlamentu trabao biti ratificiran ovih dana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.