Nikšić: Turci su u BiH mnogo puta prevareni

Dva aviona neće biti povučena iz BH Airlinesa (Anadolija)

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u razgovoru za agenciju Anadolija izrazio je zadovoljstvo ostankom turskog avioprevoznika Turkish Airlinesa u partnerskom odnosu s BH Airlinesom, u kojem turskoj kompaniji pripada 49, a bh. 51 posto vlasničkog udjela.

„Turska država, vlast i narod imaju izuzetan odnos prema Bosni i Hercegovini i njenom narodu. Dirnut sam pažnjom i uvažavanjem koje Turci iskazuju prema BiH, ali, nažalost, Turci su kao investitori u BiH mnogo puta prevareni i izigrani. Stoga mogu razumjeti poziciju u kojoj se nalazi Turkish Airlines. To je treća aviokompanija u svijetu i sigurno im ne treba da se bakću sa nekakvom bosanskom kompanijom, koja za godinu dana preveze onoliko putnika koliko Turkish Airlines preveze za tri dana. Imali smo niz razgovora s predstavnicima turskog partnera u kojima smo dali garancije da ćemo izvršiti svoje obaveze i da ih, sasvim izvjesno, nećemo prevariti. Mi te obaveze i izvršavamo sukcesivno, ali nismo u poziciji da iz budžeta, koji se puni cijelu godinu, odjednom isplatimo cijeli iznos potrebnog novca“, kazao je premijer i dodao:

„Drago mi je da ne dižu ruke od BH Airlinesa, jer i naš je interes da imamo jednog tako jakog partnera, koji nam daje vjetar u leđa da dalje razvijamo bosanskohercegovaču aviokompaniju.“

Za dva aviona četiri miliona

On je naglasio kako su obaveze Vlade FBiH prema Turkish Airlinesu po ugovoru o lizingu od četiri miliona KM za dva aviona i da je dio već isplaćen.

„Iskreno se nadam da do drastičnog zaokreta u svemu ovome neće doći i da ćemo u periodu koji je pred nama stići da izvršimo uplate koje se od nas očekuju. Dva aviona neće biti povučena iz BH Airlinesa. Bilo je problema, ali nadam se da ćemo ih prevazići“, napomenuo je Nikšić.

Govoreći za agenciju Anadolija o kontaktima ostvarenim tokom posjete Turskoj, Nikšić je kazao kako se ostvario niz bilateralnih kontakata s privrednicima. Oni su iskazali interesovanje naročito za saradnju u oblasti razvoja energetskog sektora i ulaganja u Željezaru Zenica u namjenskoj industriji, kao i za ulaganja u turističke kapacitete u BiH.

Izvor: Agencija