Nikoliću priznanje Evropske akademije nauka

Titula protektora je počasna, a Tomislav Nikolić će biti pokrovitelj članovima Akademije u Srbiji (Arhiva)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovat će u subotu u Salcburgu zasjedanju Evropske akademije nauka i umjetnosti, gdje će, u ime Republike Srbije, biti inauguriran u protektora u okviru Akademije, prenosi agencija Tanjug.

Za vrijeme jednodnevne radne posjete Austriji, Nikolić će se sastati s predsjednikom Austrije Heinzom Fischerom i predsjednikom Makedonije George Ivanovim, saopćila je press služba predsjednika Srbije.

Evropska akademija nauka i umjetnosti, sa sjedištem u Salcburgu, osnovana je 7. marta 1990. godine.

Akademija se fokusira na interdisciplinarnu diskusiju između specijaliziranih oblasti, ideologija i naučnih kultura, kao i na promoviranje transnacionalnog dijaloga i vizionarskog razvoja novih naučnih saznanja i akademskog razmišljanja.

Rad preko granica

Akademija ima za cilj “voditi debatu i raditi na savremenim temama šire od disciplinarnih i nacionalnih granica, a za dobrobit onih koji žive i rade u Evropi”.

Jedinstvenost Evropske akademije nauka i umjetnosti leži u njenoj sposobnosti da radi preko granica za estetiku nauke.

Evropska akademija nauka i umjetnosti danas okuplja više od 1.500 naučnika i istraživača, filozofa i umjetnika iz Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država, uključujući i 29 dobitnika Nobelove nagrade.

Tradicionalni plenum Akademije, kojem će prisustvovati visoki predstavnici iz politike, nauke, vjerskih ustanova, ekonomije i društva, bit će svojevrstan mali samit, imajući u vidu da na svečanosti povodom 25. godišnjice Akademije učestvuju Fischer i Ivanov.

Titula protektora je počasna, a Nikolić će, zapravo, biti pokrovitelj članovima Akademije u Srbiji, kojih ima puno, rečeno je Tanjugu u toj instituciji.

Nagrada za toleranciju

Kako su istakli u Akademiji, dobrodošla je i Nikolićeva politička podrška.

Akademija se finansira iz javnih sredstava i donacija.

Na svečanom plenumu, koji se svake godine održava u Salcburgu, primaju se novi članovi i proglašavaju protektori.

Prije Nikolića za protektore su proglašeni Fischer i Ivanov, bivši predsjednici Grčke i Hrvatske, Karolos Papoulias i Ivo Josipović, i drugi.

Svake godine Akademija dodjeljuje i nagradu za toleranciju, koja će, u junu u Beču, biti uručena Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Izvor: Agencije