Nikolić:Bez ugrožavanja autonomije Vojvodine

Tomislav Nikolić: Budite bolji šta god to značilo u ovo mutno vreme (AFP)

Niko ne smije da ugrozi ustavnu autonomiju Vojvodine, kao što niko ne smije da povredi Ustav Srbije krijući se iza priče da samo ostvaruje autonomiju Vojvodine, stav je predsjednika Srbije Tomislava Nikolića predočen na svečanosti obilježavanja 94. godišnjice prisajedinjena Vojvodine Srbiji.

“Nema granice između Vojvodine i drugih delova Srbije, jer je to utemeljeno u Ustavu i zato što tako žele građani Srbije”, naglasio je Nikolić.

On je pozvao sve one koji “crtaju granice između Srbije i pokrajine da izgube olovku kako bi prestali da svađaju narod”.

Odnos prema sebi

“Budite bolji šta god to značilo u ovo mutno vreme, ali ne pokušavajte da pobedite Vojvodinu u Srbiji, Vojvodinu koja je Srbija, ravnopravno ili možda čak malo ravnopravniju od, na primer, Šumadije mojih predaka”, rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je naglasio da sumnja u dobre namjere onoga ko širi neslogu u Vojvodini, jer taj, kako je rekao, želi da nas vrati u godine koje su prethodile sukobu.

On je dodao i da Srbin koji svađa Srbe ne može dobro ni kao prijatelj da živi sa pripadnicima drugih nacionalnih manjina, koji su pošteni stanovnici i građani Vojvodine.

“Ko svađa ne želi dobro građanima Vojvodine i Srbija mu nije interes, ali neka se ne zanosi, jer ni on nije interesantan za Srbiju”, poručio je Nikolić.

On je naglasio i da činjenica da je svečana sjednica povodom prisajedinjenja organizovana zajednički pokazuje da “možemo da budemo jedinstveni kada je teško”.

Predsjednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da ideja o Vojvodini u Srbiji nije bila ideja države u državi.

Pajtić je, obraćajući se poslanicima Skupštine Vojvodine na svečanoj sjednici, kazao da je odnos Srbije prema Vojvodini odnos Srbije prema samoj sebi.

“Odluka o prisajedinjenju je dalekosežna i ima veliki značaj bez koje danas ne bi bili ovde ako bi uopšte bili”, rekao je Pajtić, dodajući, da oko ideje nacionalnog ujedinjenja nije bilo spora pa je zato odluka bila jednoglasna.

Prepoznavanje budućnosti

Pominjući značajna imena iz istorije Vojvodine, Pajtić je kazao da su svi oni imali osobinu da razlikuju važno od nevažnog, da smo od njih trebali da naučimo da prepoznamo budućnost i da “ne skupljamo političke poene na podelama”.

“Autonomija Vojvodine se ne zasniva na vojvodstvu iz 1848. niti na velikoj Narodnoj skupštini 1918. godine, već na ideji o budućnosti”, kazao je Pajtić, dodajući da je potrebno da se sačuva integritet države, ali i da se iskorači ka svetu koji nas okružuje, odnosno ka Evropi bez granica.

Izvor: Agencije