Nikolić: Vojsku Srbije staviti u punu pripravnost

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dao je odobrenje ministru odbrane da, u slučaju potrebe, stavi snage Vojske Srbije u punu pripravnost, kako bi mogle da zaštite građane, državu i imovinu od svih sigurnosnih izazova koji dolaze iz vana, izjavio je u četvrtak ministar pravde Srbije Nikola Selaković, nakon završene sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Ovakva odluka dolazi nakon što je Vlada Mađarske, u okviru suočavanja s izbjegličkom krizom, odlučila poslati vojna vozila i helikopter na granicu sa Srbijom.

“To znači da i ministar odbrane, u odsustvu predsednika, može da donese odluku o angažovanju vojske, ukoliko za to bude potrebe, odnosno ako policija ne bude mogla sama da održi red i mir. Državni organi, bezbednosne službe, imaće dovoljno vremena, prostora i kapaciteta da odgovore na svaki bezbednosni izazov i zaštite državni poredak i građane”, kazao je Selaković novinarima u Beogradu.

Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost, kojom je predsjedavao Nikolić, održana je na prijedlog Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti, kako bi se razmotrilo podizanje kapaciteta za odgovor na izbjegličku krizu i sve složeniju situaciju u regiji.

U Srbiji trenutno 18.00 izbjeglica

Sjednici su prisustvovali predsjednik Vlade Aleksandar Vučić, ministri unutrašnjih poslova, pravde i odbrane, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, kao i direktori službi sigurnosti.

Povećana proizvodnja bodljikave žice

Mađarska povećava proizvodnju bodljikave žice, metalnih stubova i drugih dijelova potrebnih za sastavljanje bodljikave žice, čija je namjena da spriječi priliv izbjeglica i migranata, objavili su u četvrtak mađarski mediji.
Glasnogovornik Vlade u Budimpešti Zoltan Kovac rekao je da se proizvodnja bodljikave žice povećava u slučaju da Mađarska, koja je prošle godine postavila ogradu od te žice na granicama sa Srbijom i Hrvatskom, odluči da isto uradi i na granici s Rumunijom, ili za slučaj da bude potrebna drugim zemljama, prenijela je agencija AP.
Mađarska je prošle godine prodala susednoj Sloveniji 24.000 rolni bodljikave žice i 16.000 metalnih stubova, dok je Makedoniji donirala 100 kilometara žice i drugu opremu.
Dijelovi ograde od bodljikave žice se proizvode u zatvorima, pa tako zatvorenici kaznene ustanove u Marijanostri, na sjeveru Mađarske, dnevno proizvedu oko 100 rolni bodljikave žice.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ranije u četvrtak je rekao da je trenutno na teritoriji Srbije 1.800 izbjeglica.

On je kazao da je eventualno angažiranje pripadnika Vojske Srbije na granicama ustavna nadležnost predsjednika države.

“To ne znači da će Vojska Srbije biti upućena na granice, pošto mi dobro kontrolišemo sve sa postojećim snagama, ali je uvek dobro za zemlju da imate sve svoje kapacitete spremne da reaguju i da postoji takva mogućnost. Ako ti ljudi pohrle ka Srbiji preko raznih mesta, onda bi to za nas predstavljalo rizik, što ne želimo da dozvolimo”, rekao je Stefanović.

Kako je istakao, snage Srbije su spremne za taj scenario.

Upitan da li se može desiti da se u Srbiji napravi tampon-zona, Stefanović je kazao da se to ne može desiti.

Mađarska šalje vozila i helikoptere

Kako kaže, uvijek je moguće da jedan broj izbjeglica zatraži azil i dok se ne završi ta procedura oni će provoditi vrijeme u Srbiji, ali da je za posljednjih godinu i po dana taj broj bio mali.

Stefanović ponavlja da će se Srbija i dalje ponašati odgovorno i da će primjenjivati iste mjere kao i ostale zemlje na izbjegličkoj ruti.

Rekao je da je suštinski problem profilacija i da Srbija želi da se postigne dogovor gdje će biti centar za profilaciju izbjeglica.

Kako je ranije u četvrtak saopćilo Ministarstvo odbrane Mađarske, helikopter i vojna vozila su otpremljeni na područja Morahalom, Asotthalom, Domaszek, Kelebia i Roszke, koja se nalaze u blizini granice sa Srbijom, prenosi Anadolija.

U istom saopćenju je navedeno kako je povećan broj vojnika na graničnim područjima, kao i da su vojne snage dodatno pojačane vojnim vozilima na rizičnim graničnim područjima čiji je zadatak čuvanje granice.

Vanredno stanje u nekim regijama

Zbog mjera koje su u posljednje vrijeme poduzele zemlje Balkana, izbjeglice na putu za evropske zemlje ponovo koriste rutu prema Mađarskoj.

Mađarska, kroz koju je na putu za zemlje Evropske unije prošlo oko 400.000 izbjeglica, poduzela je opsežne sigurnosne mjere na graničnim područjima na istoku i jugu zemlje kako bi zaustavila migrantski val.

Na mađarskim granicama s Hrvatskom i Srbijom razvučena je i bodljikava žica, a na tim područjima je proglašeno vanredno stanje.

U Mađarsku je 2012. godine ušlo 2.000e, naredne godine 18.000, godine 2014. oko 42.000, a prošle godine gotovo 400.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije