Nikolić traži od Rusije veto na rezoluciju o Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je pismo svim šefovima država članica Vijeća sigurnosti UN-a, povodom britanske rezolucije o Srebrenici, a ruskog predsjednika Vladimira Putina zamolio da Rusija uloži veto na taj dokument, saznaje Tanjug.

Nikolić je pismo uputio i Generalnom sekretaru Ban Ki-moonu.

U četvrtak se pojavio četvrti prijedlog britanske rezolucije o Srebrenici, koji je približen ruskom nacrtu, ali su srpski zvaničnici ocijenili da je i taj četvrti prijedlog neprihvatljiv, jer je riječ samo o ‘kozmetičkim promjenama‘.

Posmrtni ostaci

Prvih 90 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, koji će ove godine biti ukopani u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, na 20. godišnjicu srebreničkog genocida 11. jula, dopremljeno je jučer na Odjel patologije Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko, a u toku dana očekuje se dopremanje i preostalih 46 tabuta.

Poredani jedan do drugoga, tabuti sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana, ostat će na Odjelu patologije u Visokom sve do 9. jula, kad će u jutarnjim satima krenuti u konvoju ka Potočarima.

Tamo će 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop te upriličena komemoracija povodom godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

U Memorijalnom centru Potočari od 2003. do prošle godine ukopano je 6.166 žrtava genocida u Srebrenici, kao i 75 osoba koje nisu žrtve genocida, ali za koje su porodice željele da budu ukopane pored svojih očeva, braće, djedova.

U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je izvršila tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića, trenutno optuženog pred Haškim tribunalom za genocid i ratne zločine, 1995. godine ubijeno je više od 8.000 ljudi.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je nova rezolucija o Srebrenici neprihvatljiva za tu zemlju  jer se u tekstu i dalje ne odustaje od riječi genocid i zato što, kako je ocijenio, ona neće doprinijeti miru u regiji.

Dačić je kazao da se i dalje nameće stav da su Srbi počinili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i dodaje da je najnovija britanska rezolucija kontraproduktivna i nipošto neće doprinijeti miru u regionu.

“Mi je zbog toga nikako ne možemo prihvatiti”, istakao je Dačić.

“Čini mi se da London pokušava da ubedi Moskvu da prihvati njihovu verziju nacrta rezolucije o Srebrenici”, rekao je šef diplomatije Srbije i podsjetio da je Moskva uspjela utjecati na London da u svojoj rezoluciji umjesto “genocida” spominje “zločine sa svih strana”.

Bez posebne rezolucije

Vijeće sigurnosti će prijedlog rezolucije o Srebrenici razmatrati na sjednici koja će najverovatnije biti održana 7. jula, za koju Srbija zvanično još nije dobila poziv.

Evropski parlament je prethodno najavio da će sljedeće sedmice obilježiti dvadesetu godišnjicu zločina u Srebrenici, ali neće donositi posebnu rezoluciju o tome.

Umjesto rezolucije koju je predložio hrvatski zastupnik Ivan Jakovčić, predsjednik Parlamenta će na plenarnom zasjedanju u Strazburu u srijedu pročitati saopćenje kojim će odati poštu žrtvama Srebrenice.

Izvor: Al Jazeera i Agencije