Nikolić: Svaka druga odluka ugrozila bi BiH

Nikolić: 'Očigledno je argumentacija srpske strane bila pravno i činjenično utemeljena' (Al Jazeera)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u četvrtak da je apsolutno ispravna odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbaci zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, jer bi, kako je istakao, svako drugo rješenje ozbiljno ugrozilo funkcioniranje Bosne i Hercegovine i dodatno podiglo tenzije u odnosima sa Srbijom.

Nikolić je u saopćenju istakao da ugrožavanje funkcioniranja Bosne i Hercegovine i podizanje tenzija sa Srbijom nikome nije potrebno, “ni sad niti bilo kad”.

Pozdravljajući odluku da se odbaci zahtjev, predsjednik Srbije poručio je da je očuvanje stabilnosti u regiji vrijednost kojoj je Srbija posvećena i “da zato to isto očekujemo od drugih”.

‘Politička zrelost i odgovornost’

On je dodao da je srpska strana u Bosni i Hercegovini reagirala na pravi način pokazavši veliku političku zrelost i odgovornost prema budućnosti regije.

“Očigledno je argumentacija srpske strane bila pravno i činjenično utemeljena i rezultat je ovakva odluka Međunarodnog suda pravde”, zaključio je Nikolić.

Ranije su na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavili da je odbacivanje zahtjeva za reviziju presude “pobjeda dejtonske Bosne i Hercegovine” te da se nakon toga treba baviti pitanjima, kako su rekli, vaninstitucionalnog djelovanja i paralelnih struktura u bh. institucijama.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović također je održao vanrednu konferenciju za novinare u Sarajevu, na kojoj je rekao da je Međunarodni sud pravde odlučio zalupiti vrata pred nosom onih koji traže pravdu.

Bosanskohercegovački pravni tim, na čelu sa Sakibom Softićem, predao je krajem februara zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid.

Odmah je reagirao Ivanić, smatrajući da Softić nema legitimaciju da u ime Bosne i Hercegovine podnese aplikaciju za pokretanje postupka revizije presude.

Isključena odgovornost Srbije

Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde, najvišoj sudskoj instanci u sistemu Ujedinjenih nacija.

Presuda je donesena 26. februara 2007, kad je sud u Hagu utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Izvor: Agencije