Nikolić predao SNS Vučiću

Zamjenik predsjednika naprednjaka Aleksandar Vučić bit će na čelu stranke do kongresa ove stranke, rekao je novoizabrani predsjednik Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić.

Nikolić je na sjednici GO SNS-a podnio ostavku na funkciju predsjednika naprednjaka i rekao da tim gestom počinje ostvarivati predizborna obećanja.

Prema njegovim riječima, doživio je da stranka koju vodi pobijedi i na parlamentarnim i na predsjedničkim izborima.

Konačni rezultati izbora

Prema konačnim rezultatima drugog kruga izbora za predsjednika Srbije, koje je u četvrtak objavila Republička izborna komisija (RIK), kandidat SNS-a Tomislav Nikolić pobijedio je sa osvojenih 49,54 posto glasova, dok je kandidat koalicije ”Izbor za bolji život” i lider Demokratske stranke (DS) Boris Tadić dobio 47,31 posto glasova.

U drugom krugu predsjedničkih izbora, održanom 20. maja, glasalo je ukupno 46,28 posto građana s biračkim pravom, a broj nevažećih listića bio je 3,15 posto.

Nikolić i Tadić za drugi krug izbora kvalificirali su se u prvom krugu, održanom 6. maja, kada su osvojili najveći broj glasova između 12 kandidata.

Nakon što su objavljeni konačni rezultati, očekuje se da bi novoizabrani predsjednik trebao biti inauguriran 10. ili 11. juna.

Novoizabrani predsjednik Srbije susreo se sa šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom koji, kao izaslanik visoke predstavnice Evropske unije Catherine Ashton, boravi u Beogradu.

Nikolić je obećao nastavak evropskog puta Srbije, a Lajčak je izrazio očekivanje da će brzo biti formirana nova vlada.

Pregovori o vladi

“Nikolić želi da bude predsednik svih građana Srbije, a ne samo svojih pristalica”, podsjeća Al Jazeerin novinar Nebojša Grabež.

Istovremeno, u Beogradu se s velikom pažnjom očekuju rezultati dogovora o budućoj vladi.

U pitanju su pregovori između tri velike koalicije koje su dobile najviše glasova na parlamentarnim izborima.

Međutim, sudeći po izjavama njihovih predstavnika, ti razgovori gotovo i da se ne vode.

“Jedino je o tome govorio Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i lider koalicije u kojoj su još i Jedinstvena Srbija (JS) i Stranka penzionera”, dodaje Grabež.

Izvor: Al Jazeera i agencije