Nikolić posthumno odlikovao Čurkina zbog veta na rezoluciju o Srebrenici

Nikolić je, u emisiji "Upitnik“ RTS-a, rekao da je Čurkin mnogo pomogao Srbiji (Arhiva)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da je odlučio da posthumno odlikuje ambasadora Rusije pri UN-u Vitalija Čurkina.

On je, u emisiji “Upitnik“ RTS-a, rekao da je Čurkin mnogo pomogao Srbiji i da će ostati upamćen kao Rus koji je stavio veto na rezoluciju koja se nije ticala Rusije. On je uložio veto u ime Ruske Federacije kada je 2015. godine u Vijeću sigurnosti UN-a predložena Rezolucija o Srebrenici.

Zato je odlučio da mu dodijeli Orden prvog stepena.

“Dok imamo takve prijatelje u međunarodnim organizacijama ne brinem hoćemo li doživeti iznenađenje hoće li Savet bezbednosti UN priznati nezavisnost Kosova ili usvojiti rezoluciju protiv nas“, naglasio je Nikolić dodajući da takve prijatelje treba tražiti.

Uložio veto u ime Rusije

Vitalij Čurkin iznenada je preminuo u New Yorku, dan prije 65. rođendana, prenijeli su ruski mediji.

U saopćenju Ministarstva navodi se da je riječ o “izuzetnom ruskom diplomatu”, koji je, prije nego što je postavljen na mjesto ambasadora Rusije pri UN-u u maju 2006. godine, bio ambasador Rusije u Belgiji i Kanadi, kao i ambasador za veze s NATO-om i Zapadnoevropskom unijom.

Vitalij Čurkin je bio izaslanik Moskve tokom pregovora za vrijeme sukoba u bivšoj Jugoslaviji, i to od 1992. do 1994. godine.

Izvor: Agencije