Nikolić počeo konsultacije o Vladi Srbije

Prema Ustavu Srbije, kandidata za predsjednika Vlade parlamentu predlaže predsjednik (Tanjug)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić počeo je danas u 14 sati konsultacije povodom formiranja Vlade Srbije sa Aleksandrom Vučićem, nosiocem izborne liste “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, koja je na aprilskim vanrednim parlamentarnim izborima pobijedila i osvojila većinu mandata u novom sazivu parlamenta.

Vučić je sam stigao u zgradu Generalnog sekretarijata predsjednika Republike na Andrićevom vencu  u 14 sati.

Lider naprednjaka rekao je ranije danas novinarima da će predsjedniku Tomislavu Nikoliću iznijeti plan i program vlade i govoriti o tome gdje vidi Srbiju u budućnosti, prenosi agencija Tanjug.

“Dalek je put do vlade, danas su tek konsultacije”, ukazao je Vučić i dodao da je bitan cilj nove vlade, a to je da popravi imidž Srbije i poslovni ambijent, o čemu će, najavio je, više detalja iznijeti nakon razgovora sa predsjednikom.

Prema Ustavu Srbije, kandidata za predsjednika Vlade parlamentu predlaže predsjednik, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

U parlament je poslije vanrednih parlamentarnih izbora 24. aprila ušlo sedam lista – lista oko SNS-a, koja je osvojila 131 mandat, SPS-JS, SRS, Pokret “Dosta je bilo”, koalicija oko DS, koalicija Dveri-DS S, koalicija LDP-LSV-SDS i pet manjinskih lista.

Učešće u vladi

Tako bi na Andrićev venac na razgovor sa predsjednikom Srbije u narednim danima trebali doći i Ivica Dačić, Vojislav Šešelj, Saša Radulović, Bojan Pajtić, Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović, Čedomir Jovanović, Boris Tadić, Nenad Čanak…

Prema Zakonu o predsjedniku, predsjednik Srbije je dužan da Narodnoj skupštini predloži onog kandidata za predsjednika Vlade koji može osigurati izbor Vlade.

Lista oko SNS-a ima većinu i da samostalno formira vladu, bez koalicionih partnera, ali je lider stranke Aleksandar Vučić već najavio da će SVM Ištvana Pastora sigurno biti partner.

Srpski mediji spekuliraju da bi u vladi mogli da se nađu i druge političke opcije, poput LDP-a Čedomira Jovanovića, te procjenjuju da “ima nade” i za ponovnu saradnju sa SPS-om Ivice Dačića.

Vučić je više puta rekao da ni sa kim još nije razgovarao o sastavu vlade, ali je načelno najavio mogućnost da njegov novi kabinet ima jedno ministarstvo manje, te promjene na čelu pojedinih resora.

Nikolić je ranije rekao da je pobjeda SNS-a upečatljiva i jasna i da misli da za mandatara neće morati ni da obavlja konsultacije, suštinski, ali ga Ustav na to formalno obavezuje.

Nakon obavljenih konsultacija, predsjednik Srbije povjerava mandat za sastav vlade kandidatu za predsjednika vlade koji sa programom i sastavom vlade izlazi pred poslanike.

Novi saziv Parlamenta

Očekuje se da novi saziv parlamenta bude konstituiran do 4. juna, budući da tad ističe zakonski rok, odnosno 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Po konstituiranju parlamenta, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje vlade, ali je Vučić već najavio da će ona biti formirana ubrzo po ulasku novih poslanika u zgradu na Trgu Nikole Pašića.

Vučić je ranije najavio da će sjednica Predsjedništva SNS-a biti održana 28. maja, poslije čega će biti konstituirana skupština, a da će novi tim iz Nemanjine 11 zakletvu položiti najkasnije 15 dana od konstituiranja parlamenta.

Prema zakonu, mandatar za sastav vlade parlamentu iznosi program i predlaže njen sastav, a parlament istovremeno glasa o programu i izboru premijera i članova vlade.

Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Nakon vanrednih izbora 16. marta 2014. godine, na kojima je pobijedio SNS, vlada je bila formirana 27. aprila, dok je za formiranje nove vlade poslije izbora 6. maja 2012. godine trebalo 83 dana.

Izvor: Agencije