Nikolić odgodio posjetu BiH nakon zahtjeva Izetbegovića

Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić odgodio je posjetu Bosni i Hercegovini, zakazanu za 16. juni, saopćeno je iz Predsjedništva BiH, javlja Fena.

“Služba za saradnju s medijima predsjednika Republike Srbije izdala je saopćenje za javnost u vezi s posjetom predsjednika Tomislava Nikolića BiH, u kojem se, između ostalog, navodi da će predsjednik Nikolić uvijek doći u zvaničnu posjetu BiH kada sva tri člana Predsjedništva pokažu jedinstvo i spremnost”, navedeno je u saopćenju iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Odgodu zvanične posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu zatražio je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović a zbog hapšenja ratnog komandanta Armije BiH Nasera Orića u Švicarskoj po potjernici iz Srbije.

Izetbegović je uputio jutros zahtjev predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću da Nikolićeva posjeta bude odgođena, navodi se iz Press službe Predsjedništva.

“Zahtijevam da se planirana posjeta odgodi i da se ne realizuje sve do okončanja ekstradicijskog postupka pred švicarskim pravosudnim organima, te povratka gospodina Orića u Bosnu i Hercegovinu”, naveo je Izetbegović.

Vlasti u Beogradu u narednih nekoliko dana mogle bi da pošalju zahtjev za izručenje Orića u Srbiju, prenose agencije.

„Kao što vam je poznato, tokom 2013. godine između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije potpisan je Protokol o saradnji u progonu počinitelja kaznenih dijela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji daje garanciju da će se postupci za navedena kaznena djela voditi prvenstveno u državi državljanstva osumnjičenog.”

“S obzirom da gospodin Orić ima prebivalište u BiH i da je dostupan njenim organima gonjenja, očekivali smo da će, u duhu dobrosusjedskih odnosa, Republika Srbija ispoštovati svoje obaveze prema odredbama potpisanih bilateralnih sporazuma i protokola dviju država, odnosno da će ovaj predmet ustupiti BiH i da Švicarskoj neće uputiti zahtjev za ekstradiciju gospodina Orića”, stoji u zahtjevu Izetbegovića.

Ivanić: Odgađanje posjete bi bilo štetno

On dodaje i da, imajući u vidu novonastalu situaciju, smatra da zvanična posjeta predsjednika Srbije u ovom trenutku “ne bi doprinijela ciljevima zbog kojih je planirana. “

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je da smatra da nema razloga za odgađanje Nikolićeve posjete i da bi to bilo štetno. Dodao je i da bi posjeta bila doprinos smirivanju trenutne situacije.

“Za sada, nema jedinstva o tome unutar Predsjedništva BiH, ali sam Tomislava Nikolića informisao o tom zahtjevu. Mislim da ovo nije dobro i sve ovo što se događa vraća nas puno koraka unazad. Nijedan čovjek ne može biti osnova za narušavanje odnosa dvije zemlje, povjerenja koje smo počeli graditi, sav ovaj ambijent je apsolutno nepotreban i štetan”, upozorio je Ivanić.

Kako iz Beograda izvještava Jelena Glušac, još nema zvanične potvrde da Nikolić sutra neće doći u Sarajevo.

Istovremeno je predsjednik Srbije izjavio da se odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine ne mogu zasnivati na “procesima koji se vode protiv pojedinaca koji su počinili ratne zločine i da neće ni na koji način uticati na sudbinu optužnice protiv Nasera Orića”.

Nikolić je to rekao u razgovoru sa dosadašnjim ambasadorom BiH u Beogradu Rankom Škrbićem, kojeg je primio u oproštajnu posjetu.

Predsjedništvo BiH je prvu posjetu Nikolića, otkad je postao predsjednik Srbije, najavilo krajem prošle sedmice.

Kako je tada saopšteno, predsjednik Srbije je trebao biti svečano dočekan u Sarajevu uz vojne počasti te razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije