Nikolić i Grabar-Kitarović se sastali u New Yorku

U New Yorku lideri dvije zemlje učestvuju na Generalnoj skupštini UN-a (Tanjug)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i njen srpski kolega Tomislav Nikolić razgovarali su u nedjelju u New Yorku, na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a, o krizi nastaloj zbog priljeva izbjeglica i zaključili da odnosi dvije zemlje trebaju što prije krenuti uzlaznom putanjom.

Kako prenosi Tanjug pozivajući se na saopćenje Službe za saradnju sa medijima Predsjedništva Srbije, predsjednici su “zajednički zaključili da to nije put za stvaranje potrebne atmosfere za saradnju u regionu i da će se truditi da odnosi između Srbije i Hrvatske što pre ponovo krenu uzlaznom putanjom”.

Rat riječima

Rat riječima koji je izbio između Zagreba i Beograda zbog velikog priliva izbjeglica koji iz Srbije ulaze preko hrvatske granice odveo je odnose dvije zemalja na najniži nivo od vladavine Slobodana Miloševića.

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i srpski predsjednik Nikolić učestvuju u New Yorku na jubilarnom 70. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, jednom od najvećih skupova svjetskih državnika u historiji, navodi agencija Hina.

UN je na samitu o održivom razvoju u petak prihvatio sedamnaest ciljeva globalnog razvoja usmjerenih na smanjivanje ekstremnog siromaštva, borbu protiv nejednakosti i nepravde, uspostavljanje obrazovanja za sve te postizanje gospodarskog rasta.

Izvor: Agencije