Oglasi

Nikolić: Doći ću u Sarajevo kada me pozovu

Za unapređenje odnosa bilo bi bolje da je predsjednik Srbije došao prvo u glavni grad, kazao Bakir Izetbegović.

Predsjednik i premijer Republike Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, doputovali su u srijedu Banjaluku, gdje su prisustvovali petoj sjednici Savjeta za saradnju Srbije i bh. entiteta Republika Srpska (RS).

Ovo je prva posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Banjaluci otkako je preuzeo dužnost.

Zvaničnike Srbije na banjalučkom Aerodromu dočekao je entitetski premijer Aleksandar Džombić.

U centru grada nekolicina stanovnika se okupila da dočeka predsjednika Srbije. "Kada se Nikolić pojavio, oni su mu aplaudirali", izvještava dopisnica Al Jazeere Ljiljana Smiljanić. 

Na sjednici, oržanoj u Palati Republike, analizirane su dosadašnje aktivnosti u provođenju Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama bh. entiteta Republike Srpske i Srbije, kao i planovi za buduću saradnju.


Susret Dodika i Nikolića [Foto: Al Jazeera/Lj.Smiljanić]

„Najviše riječi je bilo o zajedničkim projektima iz oblasti pravde, poljoprivrede, sporta, kulture, obrazovanja. Milorad Dodik je, uglavnom, govorio o energetskim projektima, odnosno o izgradnji hidroelektrane na Drini, te o kraku autoputa koji treba da ide kroz Republiku Srpsku“, rekla je reporterka Al Jazeere iz Banjaluke.

Također je kazala da je Nikolić izjavio da poštuje činjenicu da je BiH država članica UN-a, sa dva entiteta i tri naroda.  

Kritike i odbrana

Posjeta predsjednika Srbije Republici Srpskoj naišla je na kritike iz Sarajeva.  

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da je Nikolić prvo trebao posjetiti glavni grad BiH.

„Predsjednik Nikolić može doći u BiH, otići u Banjaluku, posjeta je najavljena u sklopu specijalnih veza po Dejtonu, ali bolje bi bilo da je došao prvo u Sarajevo, bolje bi bilo da nije dao neke izjave o Srebrenici, neke izjave o BiH, to bi bio put za oporavak odnosa Srbija - BiH, nakon svega što je Srbija učinila u BiH“, rekao je Izetbegović i dodao da taj susret "ne ovisi o nama, nego o gospodinu Nikoliću".

"Da bi nastavili sarađivati za dobrobit i Bosne i Hercegovine i Srbije, da bi zaustavljeni proces normalizacije odnosa u regiji ponovo oživjeli, predsjednik Nikolić treba promijeniti retoriku i svoj stav prema događajima iz bliske prošlosti. On mora prestati negirati genocid u Srebrenici, te uvredljivo govoriti o BiH kao 'zemlji koja nestaje pred našim očima', kako bi se suštinski distancirao od politike koja nikome nije donijela ništa dobro“, poručio je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Nikolić je na konferenciji za štampu, održanoj nakon sjednice u Banjaluci, komentirajući prethodnu izjavu Izetbegovića, kazao: "Javno sam rekao da ću doći u Sarajevo kada me pozovu, ali zaista ne bih išao na vrata da kucam ako nisam pozvan, niti je to praksa u svetu."

Predsjednik Srbije je upitao Izetbegovića "šta je razlog zbog kojeg se ne sreću", naglašavajući da nikada ništa nije loše rekao o BiH i o Izetbegoviću, iako ne poznaje njegov politički život.

"Onaj koga izabere narod zaslužuje da taj narod vodi na najbolji mogući način", rekao je Nikolić i istakao kako je ponudio Izetbegoviću, predsjedniku Hrvatske i predsjednici Kosova da se sastane s njima, kad god i gdje god to žele, ali da odgovor nije dobio.

Na pitanje novinara zašto je odlučio posjetiti Banjaluku prije Sarajeva, Nikolić je rekao da on popularnost u Srbiji ne mora da stiče tako što će izazivati netrpeljivost prema nekoj drugoj državi.

"Nikada ništa loše nisam rekao ni o BiH, pa ni o gospodinu Izetbegoviću, jer onaj koga narod izabere zaslužuje da taj narod vodi", rekao je Nikolić.

Sporna retorika

U ranijim medijskim istupima Izetbegović je optuživao Nikolića da je narušio odnose između Bosne i Hercegovine i Srbije i da svojim izjavama „grubo nasrće na BiH i vrijeđa njene građane“.

Zbog retorike predsjednika Srbije, Izetbegović je odbijao da se s njim sastane.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je devetog oktobra za italijanski list Corriere della Sera da Srbija nije odobrila ubijanje Bošnjaka u Srebrenici, te ponovio da se ne radi o genocidu.

„U Srebrenici se nije desio genocid. Reč je o pojedinačnoj krivici pripadnika srpskog naroda. Parlament Srbije je osudio ovaj zločin, ali nije kazao da je reč o genocidu. Nijedan Srbin ne priznaje genocid u Srebrenici, pa ni ja“, prenio je italijanski list riječi Nikolića, koji je u zvaničnoj posjeti Italiji.

Nikolić je kazao da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić trenutno u Hagu i da se protiv njih vodi postupak. Nikolić smatra da su oni nevini i da ih se takvim mora smatrati sve dok im se ne dokaže krivica, prenio je italijanski list.

Loša poruka

Reagirao je glavni tužilac Haškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz i poručio kako je učestalo negiranje genocida u Srebrenici, u čemu prednjače čelnici Srbije i RS-a, znak nepoštivanja žrtava.

Brammertz je podsjetio da je izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je kazao da u Srebrenici nije počinjen genocid, pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) okarakterizirao kao lošu i neusklađenu s međunarodnim presudama.

"I naš tribunal i Međunarodni sud pravde proglasili su ono što se dogodilo u Srebrenici kao genocid. Negiranje genocida ne doprinosi pomirenju. Ono što je potrebno ovom regionu je prihvatanje prošlosti i kretanje naprijed", istakao je tada glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, u izjavi novinarima u Sarajevu, najavio je da će prilikom sutrašnje zvanične posjete Bosni i Hercegovini ministra vanjskih  poslova Srbije Ivana Mrkića biti potpisan memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti evropskih integracija.

„Ja se nadam da će taj pozitivan korak dati podstrek za intezivnije političke i ekonomske, i svake druge razgovore između Srbije i BiH, i vjerujem da će doći do uzlazne putanje kada je riječ o predsjedniku Srbije i Predsjedništvu BiH“, kazao je ministar vanskih poslova BiH.

Stranka za BiH smatra da je izjava predsjednika Srbije Tomislava Nikolića "da svojom posjetom Banjoj Luci želi jasno pokazati da Republiku Srpsku i Srbiju teško ko može rastaviti", samo potvrda njegovih ranijih stavova o Bosni i Hercegovini.

U saopćenju Stranke za BiH se navodi da se ova izjava može tumačiti i kao pokušaj rastavljanja Bosne i Hercegovine, "ali treba podsjetiti da su svi takvi pokušaji kroz historiju završili neuspjehom i u krvi". 

Izvor: Al Jazeera i agencije