Nikoli Lujiću osam godina zatvora za ratni zločin u Brčkom

Sudija Dejan Terzić izjavio je da ne postoje olakšavajuće okolnosti i da je Lujić i ranije osuđivan za slično krivično djelo (Arhiva)

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je Nikolu Vidu Lujića na osam godina zatvora za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Brčkom 1992, prenosi agencija Tanjug.

Presuda, prema kojoj je obavezan i platiti troškove postupka, izrečena mu je u četvrtak, rečeno je Tanjugu u sudu u petak.

Agencija iz Srbije navodi kako mediji prenose da je Lujić bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO), kao i da je osuđen zbog silovanja jedne žene u Brčkom 20. juna 1992.

To je prvostepena presuda, na koju i Tužilaštvo za ratne zločine i odbrana imaju pravo žalbe.

Optužnicu je prvobitno podiglo Tužilaštvo Brčko Distrikta u januaru 2018, ali, s obzirom na to da je Lujić državljanin Srbije, Okružni sud u Doboju ustupio je predmet beogradskom pravosuđu.

Nema olakotnih okolnosti

Sudija Dejan Terzić izjavio je da ne postoje olakšavajuće okolnosti i da je Lujić – koji nije bio prisutan na izricanju presude – i ranije osuđivan za slično krivično djelo.

“Iskoristio je svoju dominaciju nad žrtvom i njenu bespomoćnost s obzirom da je ona već bila dovoljno uplašena, jer je njen suprug bio uhapšen”, rekao je Terzić.

Tokom suđenja Lujić je tvrdio da u ratu nije bio pripadnik nijedne naoružane jedinice i da ne poznaje žrtvu. No, drugi svjedoci, među kojima i pripadnik “Crvenih beretki”, svjedočili su da je bio pripadnik JSO-a.

Izvor: Agencije