Nikola Gruevski u Mađarskoj traži izbjeglički status

Službena Budimpešta je upućena da bivši makedonski premijer Nikola Gruevski ima namjeru zatražiti azil u Mađarskoj, ali i potvrdila da će mu omogućiti određene povlastice u tom postupku.

“S obzirom na to da je deset godina bio premijer, biće mu omogućeno da bude saslušan u kancelariji za azil u Budimpešti, a ne kao inače u tranzitnoj zoni na granici. Zahtev će biti razmatran u skladu sa mađarskim i međunarodnim zakonima”, javila je Al Jazeerina reporterka Natalija Lučić.

Iz ureda mađarskog premijera Viktora Orbana je potvrđeno da je Gruevski podnio zahtjev za azil u mađarskom uredu za imigracije, tražeći izbjeglički status.

Prema stajalištu ureda mađarskog premijera, “Makedonija je važan saveznik i strateški partner”, ali je “procjena zahtjeva Gruevskog za azil isključivo pravno pitanje”.

Gruevski se trebao javiti na odsluženje zatvorske kazne u trajanju dvije godine zbog zloporabe ovlasti.

Opozicija protiv odobrenja azila Gruevskom

Lučić javlja da je u međuvremenu reagirala i mađarska opozicija, zahtijevajući da se Gruevskom “nikako ne odobri azil”.

Opozicijske stranke su pozvale Vladu da uhapsi i hitno izruči Gruevskog, poručujući da je njegov boravak u Mađarskoj “skandal bez presedana”. Prema Jobbiku, Gruevski je “kriminalac s potjernice” kojem ne treba dati azil jer “Makedonija nije u ratu, niti njega progone iz vjerskih ili političkih razloga”.

Pojedini mađarski mediji ranije su prenijeli nagađanja da Gruevski nalazi u Orbanovoj kući. No, iz premijerovog ureda negirali su takvu informaciju.

“Zakon o azilu je jako strog, menjao se poslednjih godina i sve je strožiji otkako je krenula izbeglička kriza. Reč je o jako teškoj i komplikovanoj proceduri da se dobije azil, pa čak i politički. Ipak, odlučuje se od slučaja do slučaja i ministar policije može samo odlučiti u nekim izuzetnim okolnostima. Pravnici sumnjaju da bi se zbog prijateljstva Orbana i Gruevskog država mogla pozvati na taj član”, javila je Lučić.

Dvojica saradnika u pritvoru

Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska javila je da u Skoplju nema mnogo novih detalja o slučaju bijega Gruevskog, osim što je makedonska policija raspisala međunarodnu potjernicu za njim.

“Očigledno je da Gruevskog neće brzo izručiti, jer će se čekati da se završi procedura podnošenja zahteva za politički azil, koja traje 60 dana. I tek nakon toga postoji šansa da se izruči Makedoniji”, javila je Smilevska.

Oglasio se i makedonski premijer Zoran Zaev koji je od Mađarske zatražio da “ne pruži utočište kriminalcima i poštuje međunarodne običaje uskraćivanjem prihvata osoba osuđenih u nekoj drugoj državi, a protiv kojih je izdan međunarodni uhidbeni nalog”.

U međuvremenu je makedonsko specijalno tužiteljstvo zatražilo pritvor za dvoje bivših dužnosnika – bivšeg ministra za transport Mileta Janakievskog i Kirila Božinovskog, bivšeg glavnog tajnika u vladi Gruevskog, koji su zajedno s bivšim premijerom optuženi u slučaju “Titanik”.

Planirali pobjeći

Gruevski i njegovi bliski suradnici u tom slučaju optuženi su za organiziranje kriminalne skupine koja je počinila kaznena djela protiv izbora i glasovanja.

Za dva bivša dužnosnika određen je jednomjesečni pritvor.

Oni se nalaze u istražnom zatvoru u Skoplju, zbog sumnje tužiteljstva da su planirali bijeg, kao i Gruevski.

U međuvremenu je tužiteljstvo zatražilo je da se Gruevskom u slučaju “Titanik” sudi u odsutnosti.

Bivši šef stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski vodio je Makedoniju kao premijer od 2006. do 2016. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije