Nikola Gruevski ostaje do daljnjeg na slobodi

Nikola Gruevski je osuđen na dvije godine zatvora zbog nezakonitosti u nabavci blindiranog automobila (EPA)

Bivši čelnik najutjecanije opozicijske stranke u Makedoniji VMRO-DPMNE i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski ostaje do daljnjeg na slobodi, iako se u četvrtak trebao javiti na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne.

Razlog za to je činjenica da Kaznenom vijeću Okružnog suda u Skoplju i dalje stižu žalbe na odluku o slanju Gruevskog na izdržavanje kazne, a rok od 72 sata da se odgovori na žalbe istječe u ponedjeljak.

No to ne znači da odluka ne može biti izrečena do ponedjeljka.

Makedonski mediji procjenjuju da su vrlo male šanse da Gruevskom bude odgođeno izdržavanje kazne.

U međuvremenu, bivši makedonski premijer nastoji ostati na slobodi i preko Vrhovnog suda Makedonije traži izvanrednu reviziju presude, što ne odgađa izvršenje presude.

Nije mu ukinut imunitet

Jedna od mogućnosti da Gruevski ostane na slobodi jeste i ona po kojoj ga predsjednik Đorge Ivanov može protjerati iz države, što je zatraženo pred Osnovnim sudom.

Parlamentarni Odbor za proceduralna i mandatno-imunitetna pitanja odlučio je da se Gruevskom ukine zastupnički imunitet.

Da bi Gruevski bio lišen imuniteta, potrebna je dvotrećinska većina u Sobranju.

Mediji procjenjuju da takva većina neće biti osigurana.

Gruevski je osuđen na dvije godine zatvora po optužnici Specijalnog tužiteljstva, koje mu na teret stavlja nezakonitosti u nabavci blindiranog Mercedesa, kupljenog 2012. godine i plaćenog gotovo 600.000 eura, prenose makedonski mediji.

Izvor: Agencije