Nikola Gruevski najavio prodaju knjige

Nikola Gruevski
Sjeverna Makedonija traži izručenje Gruevskog zbog presude u slučaju 'Tenk' i još nekoliko krivičnih postupaka (EPA)

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, koji je u novembru prošle godine dobio politički azil u Mađarskoj, na svom Facebook profilu objavio je da će se na skopskom sajmu prodavati njegova prva knjiga Iskustva o budućnosti, prenosi portal Plusinfo.

Riječ je o monografiji bivšeg makedonskog premijera koja je nastala na osnovu njegove doktorske disertacije i zbog čije pripreme je zahtijevao odlaganje izvršenja zatvorske kazne.

U predgovoru knjige stavio je naglasak da je objavljena u periodu teških političkih dešavanja u Makedoniji, u vremenu kada je već šest mjeseci u Mađarskoj, kao politički azilant, zbog, kako je napisao, političkog progona u svojoj zemlji.

Najavio novu knjigu

“Objavljivanje knjige nije išlo prema planu koji sam imao 2018. godine. Trebala je biti objavljena u januaru ove godine, zato sam i tražio odlaganje zatvorske kazne na dva mjeseca, ali kampanja političkog progona protiv mene nije dopustila potčinjenom sudu da mi omogući vrijeme prije izvršenja nezaslužene sankcije”, napisao je Gruevski u knjizi.

Najavio je novu knjigu, u kojoj će obraditi sve okolnosti koje su, kako kaže, doveli do potrebe da traži politički azil u inostranstvu, kao i o historijskim događajima u Makedoniji koje su utjecali na odgađanje objavljivanja ove knjige.

“Zahvaljujem se institucijama Mađarske koje su, nakon detaljne provjere, kao nezavisne institucije suverene države, procijenile da postoje dovoljni razlozi da dobijem zaštitu putem pružanja političkog azila”, zaključio je Gruevski u uvodnom dijelu knjige.

Izvor: Agencije