Nikki Haley: Palestina uopće nije država

'Palestinci nisu zemlja članica UN-a, niti bilo kakva država uopće', kaže Haley (EPA)

Sjedinjenje Američke Države ne priznaju Palestinu kao državu, rekli su izaslanici te zemlje protiveći se potezu Generalne skupštine Ujedinjenih naroda da ojača njen status, prenosi Beta.

“Palestinci nisu zemlja članica UN-a, niti bilo kakva država uopće. Sjedinjene Američke Države će nastaviti to da ističu u našim izjavama na događajima UN-a koje predvode Palestinci”, rekla je američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley, nakon što je Generalna skupština UN-a postavila Palestinsku upravu da predvodi grupu od 134 zemlje poznatu pod imenom Grupa 77.

Da bi se to postiglo Palestina koja ima status države nečlanice u UN-u mora privremeno da dobije dodatna prava, navode izraelski mediji.

“Današnje greške UN-a podrivaju izglede za mir ohrabrivanjem iluzije koju imaju neki palestinski lideri da oni mogu da ostvaruju svoje ciljeve bez direktnih mirovnih pregovora. U stvari današnje glasanje uopće ne pomaže palestinskom narodu”, rekla je Haley.

Nisu dostigli državnost

Njen kabinet je dodao da SAD ne priznaje palestinsku državu, niti je takva država primljena kao članica UN-a.

Ne vjeruju ni da su Palestinci kvalificirani da budu primljeni kao zemlja članica u svjetsko tijelo.

Zamjenik američke ambasadorice u UN-u Jonatan Cohen rekao je Generalnoj skupštini da planira da podsjeti Ujedinjene narode da Palestinci nisu dostigli državnost.

Njegova izjava je u skladu sa stavom SAD-a da bi Palestinu trebalo priznati tek nakon postizanja sporazuma o okončanju izraelsko-palestinskog sukoba.

Unapređenje statusa

Generalna skupština Ujedinjenih naroda izglasala je 29. novembra 2012. godine dvotrećinskom većinom unapređenje statusa Palestine od entiteta posmatrača u državu posmatrača nečlanicu.

Protiv rezolucije da Palestina dobije status države nečlanice posmatrača bez prava glasa izjasnili su se Izrael, SAD, Kanada, Češka, Panama i četiri pacifičke zemlje Maršalski Otoci, Mikronezija, Nauru i Palau, koje inače podržavaju Izrael i SAD u UN-u.

Cohen je podsjetio da su se Sjedinjene Američke Države dugo protivile unapređenju palestinskog statusa UN-u i da su glasale protiv pomenute rezolucije, kao i pristupanja sporazumima čiji su SAD potpisnici.

“To je zato što, kao što smo rekli, SAD ne priznaje da postoji država Palestina i ne smatramo da smo u sporazumskom odnosu s državom Palestinom”, rekao je Cohen, dodavši da su Sjedinjene Američke Države godinama bile posvećene postizanju sveobuhvatnog kraja izraelsko-palestinskog sukoba i da je cilj te zemlje i danas da se mir koji obje strane zaslužuju postigne direktnim pregovorima.

Izvor: Agencije