Nikad veća prodaja automobila u SAD-u

U Evropi prodaja automobila pada petnaest mjeseci zaredom a tržište SAD-a bilježi snažan rast. Očekuje se da će 2013. biti rekordna godina, bolja od uspješne 2012. godine.

Prodaja automobila u SAD-u nije bila bolja još od predrecesijske 2007. godine.

U novembru je prodaja narasla za 15 posto, nadmašivši sva očekivanja. Istraživačka kuća Polk, koja prati autoindustriju, smatra da postoji nekoliko razloga na osnovu kojih vjeruju da će prodaja rasti i u ovoj godini.

Tom Libby, analitičar kuće Polk, kaže:

“Vjerujemo da će se dobra prodaja iz 2012. nastaviti i u 2013. Jedan razlog su pristupačni krediti sa veoma niskim kamatama. Drugi faktor je izlazak novih modela na tržište. Ali, možda i najjači faktor jeste oporavak ekonomije generalno.”

U prošloj godini, najveći rast prodaje zabilježila je Toyota (17 posto), iza koje su bili Chrysler (14 posto) te Ford (6,5 posto).

Pojedini analitičari smatraju da treba igrati na najvećeg američkog proizvođača automobila. Iz analitičke kuće Mornigstar dionicu General Motorsa cijene na 52 dolara.

Očekivanja na Wall Streetu

David Whiston, analitičar Morningstara, kaže:

“Pred kraj prošle godine Vlada je najavila da će prodati svoj udio u GM-u od 200 miliona dionica, koje će najvjerovatnije otkupiti kompanija, što je sjajno. Mislim da su to očekivali i na Wall Streetu. To umnogome ublažava strahovanja investitora koji su zaobilazili dionice GM-a u strahu da Vlada sa svojim udjelom ne izađe na slobodno tržište.”

Analitičari 2013. godinu vide kao potencijalnu revoluciju u dizajnu automobila. Toyota izbacuje novu verziju popularnog SUV-a RAV 4, uz osvježeni mode korole.

GM će prezentirati novu generaciju pickup kamioneta poput Silverada i Siere. A uz nove modele stižu i novi budžeti za marketing, tako da se profit od prodaje automobila očekuje i u drugim industrijama.

Izvor: Al Jazeera