Nikad starija Srbija sa nikad manje stanovnika

Statistika, uz prosječnu dob od 43 godine, pokazuje i da stanovništvo nikad nije bilo starije (EPA)

U Srbiji nikada nije živjelo manje stanovnika nego danas, a statistika, uz prosječnu dob od 43 godine, pokazuje i da stanovništvo nikad nije bilo starije, objavila je agencija Hina pozivajući se na Radio-televiziju Srbije (RTS).

Srbija se nalazi na samom vrhu grupe država sa najstarijom starosnom strukturom stanovništva, a prema posljednjim službenim podacima iz 2017. godine, udio populacije starije od 65 godina u Srbiji bio je 19,63 posto, rekla je za RTS Sanja Jankelić iz državnog ureda za statistiku.

U ovoj državi je 2018. godine rođeno 64.894 djece, što je samo 160 više nego prije tri godine, kada je u matične knjige rođenih upisano najmanje djece od početka 20. stoljeća.

Sva očekivanja i demografske projekcije o dobi stanovništva ukazuju na to da će se ovaj trend starenja nastaviti.

„Očekujemo i dalje kontinuirani porast udjela starijih od 65 i više godina“, navela je Jankelić.

Nestaje 1.200 sela

Sumorne procjene demografi zasnivaju i na činjenici da se nastavljaju intenzivne migracije mladih i odlasci iz Srbije, a upravo su oni dio populacije od koje se očekuje da popravi natalitetnu statistiku nacije.

Alarmantni podaci o depopulaciji u Srbiji čuli su se i na nedavnom forumu Ekonomskog instituta Hrana za Evropu, kad je upozoreno da se broj stanovnika smanjuje u čak 86 posto srbijanskih sela, te kako je približno 1.200 sela u procesu nestajanja, što je približno četvrtina ukupnog broja od 4.709 naselja u Srbiji.

U svakom od tih 1.200 sela koja su u procesu nestajanja, prosječno ima manje od 100 stanovnika, a čak u 86 posto broj stanovnika kontinuirano opada, posljednji su službeni podaci iz 2017. Negativan trend je u međuvremenu nastavljen.

Poređenja radi, površina koju obuhvataju ta sela u odumiranju teritorijalno je približna površini Kosova, gdje živi oko 1,83 miliona stanovnika.

Premda je srbijanska Vlada još u januaru 2008. godine usvojila Strategiju poticanja rađanja, taj dokument je uglavnom ostao „mrtvo slovo na papiru“, budući je donesen u vrijeme kada je svjetska ekonomska kriza poremetila mnoge planove i strategije.

Izvor: Agencije