Nijemci traže zabranu Thompsonovog koncerta u Wuppertalu

U pismu se ukazuje i na to da su Thompsonovi koncerti već zabranjivani u Austriji, Sloveniji i prije u Švicarskoj (Wikipedia)

Jedna politička inicijativa iz njemačkog grada Wuppertala zatražila je u otvorenom pismu od uprave grada i privatnog organizatora zabranu održavanja koncerta Marka Perkovića Thompsona koji bi 4. juna trebao biti održan u tom gradu.

“Hrvatski rock-band ‘Thompson’ okupljen oko njegovog osnivača i frontmena Marka Perkovića na zlom je glasu širom Evrope zbog veličanja hrvatskog fašizma i vojnih akcija hrvatskih milicija u ratu od 1991. do 1995”, navodi se u otvorenom pismu objavljenom na stranici “Politika u desnom zavoju – Upoznaj svoje neprijatelje”, koja organizira tribine i predavanja na temu desno-radikalne politike u Wuppertalu.

U pismu koje su, osim lijevih inicijativa i grupacija, potpisali i lokalni ogranci parlamentarne stranke Ljevica te predstavnici Njemačkog saveza sindikata (DGB), ukazuje se i na to da su Thompsonovi koncerti već zabranjivani u Austriji, Sloveniji i prije u Švicarskoj te više puta u Njemačkoj.

Policija koncert ‘drži na oku’

“Mi ovdje u Wuppertalu odlučno se suprotstavljamo tome da se ustaše, koje su bile povezane s nacionalsocijalistima, predstavljaju u bezazlenom svjetlu ili čak veličaju”, navodi se u otvorenom pismu.

Lokalni dnevnik Westdeutsche Zeitung citira predstavnika lokalne policije koji je rekao da Thompsonov koncert “drže na oku”.

“U vezi s ovim koncertom sigurno će biti još reakcija”, rekao je glasnogovornik policije u Wuppertalu Stefan Weiand za WZ.

List navodi i izjavu organizatora koncerta, koji tvrdi da će se koncert održati.

“Thompson se ne nalazi na crnoj listi izvođača”, rekao je organizator, napominjući da Thompson na koncertima više ne izvodi “sporne pjesme”.

On je napomenuo da će na samom koncertu biti kontrolirano nosi li neko ustaške simbole.

Nedavno je i uprava grada Kremsmuenstera u Gornjoj Austriji zabranila nastup hrvatskom muzičaru.

Izvor: Agencije