Nijemci sve negativniji prema podnositeljima zahtjeva za azil

Naročito je porastao broj onih koji se negativno odnose prema osobama koje u Njemačkoj traže azil (EPA)

Njemačko društvo politički skreće udesno a to se, između ostalog, primjećuje i kada je u pitanju negativni stav prema izbjeglicama prema kojima svaki drugi ispitani gaji negativan stav, pokazuje ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u četvrtak.

„Desno populistička stajališta su se ustalila u ‘mainstreamu’ društva koje gubi tlo pod nogama i svoju demokratsku orijentaciju“, navodi se u studiji koju je provela fondacija Freidrich Ebert, bliska Socijaldemokratskoj stranici Njemačke (SPD).

To se naročito očituje u dijelu ispitivanja koje se bavi odnosom prema strancima.

Naročito je porastao broj onih koji se negativno odnose prema osobama koje u Njemačkoj traže azil. Njihov postotak je prvi put premašio 50 posto tako da se 54 procenata ispitanih negativno odnosi prema osobama koje dolaze u Njemačku u potrazi za azilom.

Homoseksualci i beskućnici

Ispitani su bili suočeni s tvrdnjama poput: „U Njemačkoj živi previše stranaca“, „Većina podnositelja zahtjeva za azilom uopće nije progonjena“ ili „Vlasti nam pokušavaju sakriti istinu o izbjeglicama“.

Istovremeno je i primjetna pojačana podložnost za teorije zavjera. Približno 45 posto ispitanih smatra kako tajne organizacije utječu na donošenje političkih odluka, a četvrtina vjeruje da politika i mediji slijede iste interese, odnosno da tajno sarađuju zbog obostrane koristi.

No, autori studije ističu i neke kontradiktorne stavove i istodobno bilježe pad stepena odbojnosti prema homoseksualcima i beskućnicima. Negativan stav naspram ovih društvenih grupa je u pravilu prije bio povezan i sa ksenofobijom.

„Mnogi ispitani se zalažu za više demokratije i slobode izražavanja, ali istodobno zastupaju i desno-populističke ideje“, navodi se u studiji.

Izvor: Agencije