Nijemci prepoznali partnera u SSST-u

Svjedok: Edib Kafadar

Univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju potpisala je sporazum o saradnji sa Univerzitetom Ludvig-Maksimilijan (Ludwig-Maximilians Universität) iz Minhena. Ovim sporazumom SSST je postao jedini univerzitet u Bosni i Hercegovini koji će od oktobra 2013. god. ponuditi prvi postdiplomski studij njemačkoga jezika u saradnji s vodećim njemačkim univerzitetom u  toj oblasti.

„Ovo je važan korak za obrazovanje u BiH. S njemačkim jezikom otvaraju se nove mogućnosti za saradnju sa zemljama Zapadne Evrope. Cilj Univerziteta SSST je da osposobi vrhunske stručnjake koji će govoriti i engleski i njemački jezik, i biti uspješni u svojoj struci i u zemlji i u inostranstvu. A uspjeh naših studenata je i naš uspjeh“, rekao je rektor prof. dr. Ejup Ganić.

Prof. dr. Klaudija Rīl (Claudia Riehl) sa minhenskog univerziteta pojašnjava: „Univerzitet SSST smo odabrali jer se ovdje provode u praksu inovativni koncepti i jer kolege sa SSST-a nude nove ideje o najaktuelnijim istraživanjima i otvoreni su za nove metode učenja i podučavanja. Poznavanje njemačkog jezika nudi tri velike prednosti: ekonomsku, kulturnu i diplomatsku saradnju. Projekti u oblasti interkulturalne komunikacije, identiteta i jezika, koji već postoje na SSST-u, imaju bitne dodirne tačke s našim istraživačkim interesima.“

„Planirana saradnja“, zaključila je prof. Enisa Kafadar, šefica Odsjeka za germanistiku na SSST-u,“ podrazumijeva i razmjenu studenata i profesora, a sam studij je osmišljen u skladu s najmodernijim istraživanjima na polju učenja stranih jezika, s ciljem da osposobi ne samo buduće profesore nego i vrhunske naučnike. Između ostalog, na ovom studiju će se izučavati i sociolingvistika, psiholingvistika, jezička politika i interkulturalna komunikacija, ono što se po prvi put nudi bosanskohercegovačkim studentima.”

Izvor: Al Jazeera