Oglasi

Nijemci posljednjih godina postali bogatiji

Povećanje bogatstva posebno se odnosi na vlasnike nekretnina, koji su profitirali od snažnog rasta cijena u tom sektoru.
Nekretnine, Stanovi, NjemačkaSamo 44 posto kućanstava posjeduje nekretninu, pa je od ovog rasta imetka profitirao manji broj građanaEPA - Ilustracija

Stanovnici Njemačke posljednjih godina postali su bogatiji, ali je raspodjela bogatstva i dalje neravnomjerno raspoređena, pa najbogatijih deset posto kućanstava posjeduje 55 posto pokretne i nepokretne imovine.

"Povećanje bogatstva posebno se odnosi na vlasnike nekretnina, koji su posljednjih godina profitirali od snažnog rasta cijena u ovom sektoru", proizlazi iz studije "Privatna kućanstva i njihove finansije", koju je predstavila Njemačka savezna banka (Bundesbank).

No, u Njemačkoj samo 44 posto kućanstava posjeduje vlastitu nekretninu, tako da je od ovog rasta imetka profitirao manji broj građana, prenosi Hina.

Rastu plaće, pada nezaposlenost

U Italiji ili Španjolskoj udio građana koji žive u vlastita četiri zida gotovo je dvostruko veći.

Bogatstvo njemačkih građana poraslo je i zbog rasta plaća i pada broja nezaposlenih, pa su ljudi sada u mogućnosti više "staviti na stranu".

U prosjeku je svako kućanstvo u Njemačkoj 2017. posjedovalo 232.800 eura, što je za 18.300 eura više nego 2014, kad je provedena posljednja studija ove vrste.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.