Oglasi

Nijemci i Francuzi najviše zabrinuti zbog nejednakosti

Istraživanje u četiri evropske razvijene zemlje pokazalo je da Nijemci prednjače u mišljenju da je nejednakost veliki ili umjeren problem i da raste.
Nejednakost, Siromaštvo, BeskućnikNijemci su najbrojniji i u ocjeni da su se nejednakosti povećale u posljednjih deset godinaEPA - Ilustracija

Nijemci i Francuzi najviše su zabrinuti zbog nejednakosti u svojim zemljama, a slijede ih Nizozemci i Britanaci, navodi se u anketi provedenoj u te četiri zemlje.

Blizu 83 posto Nijemaca ocijenilo da je nejednakost "velik ili umjeren" problem u njihovoj zemlji, navodi se u istraživanju.

Dodaje se da tako misli 74 posto Francuza, 57 posto Nizozemaca i 53 posto Britanaca.

Nijemci su, također, najbrojniji u ocjeni da su se nejednakosti povećale u posljednjih deset godina, prenosi Beta.

Zdravstvo, njega, stipendije...

To misli 54 posto Francuza, 59 posto Nizozemaca i 36 posto Britanaca.

Ispitanici u tim zemljama su naveli da bi njihove vlade trebale poboljšati pristup zdravstvu, njegu prema starijim osobama, kao i stipendije studentima iz siromašnih obitelji.

Anketa je provedena na 1.000 odraslih osoba u svakoj ispitanoj zemlji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.