Nije uloga EK-a riješiti arbitražni spor Hrvatske i Slovenije

Piranski zaljev
Timmermans je potvrdio tezu Slovenije da je pitanje granice povezano s evropskom pravnom stečevinom (EPA)

Potpredsjednik Europske komisije i spitzenkandidat europskih socijalista (PES) na svibanjskim izborima Frans Timmermans osvrnuo se na arbitražni spor Slovenije s Hrvatskom, zbog čega se Slovenija lani odlučila tužiti Hrvatsku sudu Europske unije, te osudio izjavu Antonija Tajanija o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”.

“Riječ je u osnovi o bilateralnom pitanju, no mi smo jasno rekli da arbitražnu presudu treba provesti. Komisija je bila kristalno jasna glede toga i ne razumijem zašto se to ne želi shvatiti”, kazao je on u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju (STA) o arbitražnom sporu pred svoj posjet Ljubljani u četvrtak, u vezi s čestim kritikama na račun Komisije koje su se iznosile u Sloveniji, prenosi Hina.

Hrvatska je odlukom Hrvatskog sabora i Vlade istupila iz arbitražnog postupka kojim je trebao biti riješen dugogodišnji prijepor o granici na moru jer ga je, kako kaže, kompromitirala slovenska strana, zbog čega se ne smatra obvezanom objavljenim rješenjem ad hoc međunarodne arbitraže i nudi bilateralne pregovore Sloveniji da se taj problem riješi.

Slovenija, pak, tvrdi da je arbitražno rješenje obvezujuće za obje strane i da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o tomu kako odluku arbitara primijeniti.

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva / Savudrijske vale.

‘Članice ne mogu biti oslobođene odgovornosti’

Otkad se Komisija lani odbila pridružiti slovenskoj tužbi prema kojoj Hrvatska nepristajanjem na arbitražnu presudu “krši europsko pravo”, u Sloveniji je sadašnja Komisija na udaru kritika da se praktično i politički postavila na hrvatsku stranu i zanemarila vladavinu prava, “resor” za koji u sadašnjoj Komisiji skrbi Timmermans, jer predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker, kao i glavna stranka u hrvatskoj vladi, pripada grupaciji europskih “pučana” (EPP).

“Jasno smo rekli da arbitražnu presudu treba provesti, ali članice u sporu ne mogu biti oslobođene te odgovornosti i reći ‘Neka to riješi Komisija'”, kazao je Timmermans za STA, ali je potvrdio tezu Slovenije da pitanje granice jest povezano s europskom pravnom stečevinom i provedbom europskih politika u područjima kao što je ribarstvo.

Na pitanje treba li sadašnji predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani dati ostavku nakon svojih izjava o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”, kako to zahtijevaju slovenski socijaldemokrati, Timmermans je rekao da ne poziva na Tajanijevu ostavku, no da je on svojim riječima “instrumentalizirao povijest”, što treba osuditi.

“Želim jasno reći da Tajanijev istup osuđujem. Churchill je rekao da su europsku povijest napisale rijeke krvi. Tu smo krv nakon Drugog svjetskog rata ostavili iza sebe. Zato, molim: prepustite povijest povjesničarima”, kazao je Timmermans.

Izvor: Agencije