Nigerija: Smrtonosni napadi bombaša samoubica

U učestalim napadima u Nigeriji život gube stotine ljudi (AP)

Najmanje 13 osoba smrtno je stradalo u napadima izvedenim na dvije džamije na području Yobe, na sjeveroistoku Nigerije.

Prema informacijama medicinskog osoblja jedne bolnice, u gradu Potiskum u razmaku od deset minuta dogodila su se dva samoubilačka napada, prenosi Anadolija.

Kako navode, prema preliminarnim podacima poginulo je 13, a ranjeno 35 osoba.

Službenici obrane Nigerije su na društvenoj mreži Twitter potvrdili da se dogodio jedan napad, ali još nisu dali više detalja.

Napad žene samoubojice u Kanou

Šest osoba je ubijeno u srijedu u samoubilačkom napadu u Kanou koji je izvršila žena samoubojica, četvrta koja se raznijela eksplozivom u sedam dana, doznaje se iz službenih izvora, kako prenosi Fena.

“Oko 14:30 sati jedna žena je aktivirala eksploziv u politehničkoj školi u državi Kano. Šest osoba je ubijeno”, izjavio je glasnogovornik Vlade Mike Omeri.

Samoubojica je napala studente koji su čekali da se registriraju u Nacionalnoj službi za mladež.

U susjednoj nigerijskoj državi Katsini, policija je uhitila desetgodišnju djevojčicu opasanu eksplozivom i njezina dva pratitelja.

Naoružana grupa Boko Haram, koja želi stvaranje islamske države na sjeveroistoku Nigerije, izvela je nekoliko napada u Kanou.

U dvije eksplozije bombi u gradu Kaduna, također na sjeveru Nigerije, prije nekoliko dana poginule su najmanje 82 osobe.

Na meti prvog napada bombaša samoubojice bio je umjereni islamski vjerski vođa Dahiru Bauchi, koji je u to vreme držao propovijed.

Sumnja na Boko Haram

Bauchi nije bio ozlijeđen, ali je poginulo najmanje 32 njegovih sljedbenika, dok je 14 ranjeno.

Ubrzo nakon toga eksplodirala je druga bomba na pretrpanoj pijaci Kavo.

U toj eksploziji je, prema priopćenju lokalnog radnika Crvenog križa koji je bio na mjestu događaja, poginulo 50 ljudi.

Napadi su imali sva obilježja djelovanja oružane grupe Boko Haram, koja često napada vjerske osobe koje ne propovijedaju u skladu s njihovom ideologijom.

Boko Haram je pobunu počeo 2009. godine, u nastojanju da od Nigerije napravi islamsku državu.

U prvoj polovici ove godine Boko Haram je u napadima, većinom u sjeveroistočnoj nigerijskoj državi Borno, ubio više od 2.000 civila, procjena je organizacije Humans Rights Watch.

Izvor: Agencije