Oglasi

Nigerija: Korupcija u naftnoj industriji

Na pumpama se ponekad čeka cijeli dan u zemlji koja je šesti najveći proizvođač nafte u svijetu.

Nigerijska proizvodnja nafte trebala bi značajno porasti u ovoj godini, zahvaljujući nekoliko pokrenutih projekata.

Ali, mnogi građani smatraju da Vlada njima neće stati ukraj stalnom nedostatku goriva u ovoj zemlji. Za to krive visok nivo korupcije u naftnoj industriji.

Nigerijsko crno tržište cvjeta zahvaljujući stalnoj nestašici goriva. Građani često nemaju drugog izbora i gorivo moraju kupovati po visokim cijenama od preprodavača, izvještava iz Abuje reporter Al Jazeere Mohamed Adow.

Zbog dugih redova, na pumpama se ponekad mora čekati cijeli dan. Mnogi se pitaju kako je moguće da se ovako nešto događa u zemlji koja je šesti najveći proizvođač nafte u svijetu.

Nuhu Ribadu, bivši direktor nigerijske Agencije za borbu protiv korupcije, nedavno je okončao istragu o malverzacijama u naftnom sektoru.

"U zemlji koja proizvodi više od dva miliona barela nafte dnevno, naši građani ne mogu do finalnog proizvoda. To je sramotno i veliki propust", kaže on.

Ribaduova specijalna jedinica otkrila je zapanjujuće rasprostranjenu korupciju, duboko ukorijenjenu u ovom sektoru.

Korupcija u vrhu vlasti

"Ukoliko bismo ovom industrijom upravljali kako treba, ni subvencije ne bi bile nužne. Ovo je zavjera u koju su mnogi uključeni. Mnogo novca se zarađuje zbog konfuzije koja vlada u ovoj oblasti i stalne korupcije u vrhu vlasti", smatra Ribadu.

Krađa sirove nafte je, također, veliki problem u Nigeriji. Riječ je o čak oko 250.000 barela koje zemlja na ovaj način izgubi svakog dana.

"Podaci o najvećoj afričkoj naftnoj industriji nerazumljiva su mješavina brojki. Niko ne zna koje od njih su tačne. Iako zvanični podaci govore o oko 2,5 miliona barela nafte dnevno - specijalna antikorupcijska jedinica tvrdi da bi cifra mogla biti znatno veća", izvještava Adow.

"Moguće je da proizvodimo pet miliona sirove nafte dnevno. To je veoma moguće, ali niko ne zna sa sigurnošću", kaže Ribadu.

Ipak, ima i onih koji vjeruju da naftna kriza u Nigeriji može biti brzo riješena.

"Ukoliko je Vlada spremna, problem možemo riješiti u nekoliko sedmica", uvjeren je parlamentarac Babale Bashir.

No, neće biti tako lako razbiti lanac korupcije u naftnoj industriji. Industriji koju prosječan Nigerijac krivi za život u siromaštvu i enormno bogaćenje naftnih mogula i zvaničnika Vlade.

Izvor: Al Jazeera