Nice: Očekujem da će i Mladićeva žalba biti neuspješna

'Uvjeren sam da će žalba Ratka Mladića biti neuspješna – ili djelomično ili potpuno', kaže Nice (Arhiva)

Bivši tužilac Haškog tribunala Geoffrey Nice izjavio je u srijedu da bi bio iznenađen kad bi bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske Ratko Mladić imao uspjeha sa svojom žalbom nakon izrečene presude prvom predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću.

“U svjetlu osude za genocid 1995, kojom je Karadžiću izrečena doživotna kazna, bio bih jako iznenađen kad bi Mladić imao bilo kakvog uspjeha sa svojom žalbom”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, bilo bi jako čudno da drugo žalbeno vijeće donese radikalno drugačiju odluku u vezi s Mladićem, koji je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor, i to bi bilo veliko razočarenje za narod u Bosni i Hercegovini.

“Uvjeren sam da će Mladićeva žalba biti prilično neuspješna – ili djelomično ili potpuno”, dodao je on.

‘(Ne)djelovanje međunarodne zajednice’

Nice, koji je bio i zamjenik tužioca na suđenju bivšem predsjedniku Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, na pitanje novinara može li Mladić biti povezan s odnosom Beograda i rata u Bosni i Hercegovini, rekao je da je Miloševićev slučaj, i donekle slučaj bivšeg obavještajca iz Srbije Franka Simatovića, “jedan od problema s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju”.

“Ljudima koji sebe smatraju žrtvama treba nešto odgovoriti”, rekao je on i dodao da međunarodna zajednica, “izgleda, nije vršila pritisak da se dođe do odgovora”.

“Ne znamo zašto, ali znamo da postoje razlozi zašto međunarodna zajednica možda ne želi da se zna previše o konfliktu u Bosni i Hercegovini, pogotovo u Srebrenici, zbog vlastite uključenosti, bilo da je riječ o direktnom saučesništvu ili nedjelovanju”, izjavio je Nice.

Dodao je da to omogućava Srbiji da ima koristi od ovoga i da “jednostavno postoji mišljenje o njihovoj neuključenosti”, ali i da “to nikad nije pravilno tretirano”.

Izvor: Agencije