Nice o odluci Suda u Hagu: Trebalo je tražiti pravne savjete

'Ono što se moralo učiniti jest da se sredstva, istražitelji, pravnici, advokati posvete tome da nađu maksimalnu količinu dokaza', rekao je Nice (Anadolija)

Bivši tužilac Haškog tribunala Geoffrey Nice komentirao je odbijanje zahtjeva Bosne i Hercegovine za reviziju presude protiv Srbije za genocid rekavši da je od samog početka Bakiru Izetbegoviću moralo biti jasno da će “struktura njegovog Predsjedništva zapravo biti problematična”.

Nice je rekao da je, što se tiče političkih odluka, moguće “zamisliti neke razloge zašto Izetbegović možda nije htio da ovo uspije”.

“Možda je bilo nekih političkih razloga, možda su to mogli čak biti i dobri politički razlozi. Ali, nazadna okolnost jest da je aplikacija podnesena u posljednjem trenutku iako se znalo da vjerovatno neće uspjeti”, rekao je Nice za N1.

“Savjet je dat. Ono što se moralo učiniti jest da se sredstva, istražitelji, pravnici, advokati posvete tome da nađu maksimalnu količinu dokaza. Koliko znam, dosad to vlada nije učinila”, rekao je Nice.

On je dodao da je druga stvar koja se morala uraditi, imajući u vidu koliko je težak Ustav Bosne i Hercegovine, ta da je bilo potrebno dobiti pravni savjet što je moguće ranije.

‘Trebalo je tražiti savjete’

“Trebalo je da pravni savjetnici daju prave savjete u vezi s poteškoćama, a Međunarodnom sudu pravde trebalo je pristupiti i tražiti savjete, smjernice i pomoć imajući u vidu kako Bosna i Hercegovina ima neobičnu strukturu. Ništa od ovoga nije napravljeno”, kazao je Nice.

“Kad sam se ja uključio sa dr. Nevenkom Tromp, rekli su nam da ne moramo brinuti o poteškoćama koje bi mogao imati agent [Sakib Sofić] i instrukcija koje su mu date i stvar je razriješena, međutim, nije razriješena. Ne znam zašto se nisu konsultirali sa mnom o tom pitanju, a ni sa drugim iskusnim pravnicima Međunarodnog suda pravde”, rekao je Nice.

Ranije danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacivanjem zahtjeva za reviziju presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid odlučio zalupiti vrata pred nosom onima koji traže pravdu.

“[Predsjedavajući bh. Predsjedništva] Mladen Ivanić ima pravo na svoje političke stavove i tu nema mjesta ljutnji, ali Međunarodni sud [pravde] nema pravo na cinične manipulacije kada je pristup obespravljenih međunarodnoj pravdi u pitanju”, rekao je Izetbegović na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ranije su na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavili da je odbacivanje zahtjeva za reviziju presude “pobjeda dejtonske Bosne i Hercegovine” te da se nakon toga treba baviti pitanjima, kako su rekli, vaninstitucionalnog djelovanja i paralelnih struktura u bh. institucijama.

Izvor: Agencije