Niče Aladža, remek-djelo osmanlijske arhitekture

Radnici dižu specifične i odabrane materijale prema vrhu kupole kako bi džamija izgledala onako kako ju je nekad izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik mimara Sinana (Ustupljeno Al Jazeeri)

U fočanskoj Ulici Meše Selimovića, na desnoj obali Ćehotine, okružena limenom ogradom i drvenim i željeznim skelama, nakon 25 godina ponovno blista Aladža.

Ljepotica iz istočne Bosne, izgrađena 1549. godine, arhitektonski je dragulj i jedna od najljepših džamija u ovom dijelu svijeta.

Kraj je oktobra i početak novembra 2017. godine. Vrijedni radnici po prohladnom vremenu ugrađuju neke od posljednjih dijelova remek-djela osmanlijske arhitekture. Već tri pune godine, pažljivo i temeljito, kako to nacionani spomenik naše zemlje s UNESCO-ove liste i zaslužuje, ponovno se izgrađuje Aladža džamija, koja je porušena tokom proteklog rata u augustu 1992. godine.

Danas, uprkos svemu, vraća se sjaj ove džamije. Radnici dižu specifične i odabrane materijale prema vrhu kupole bosanske ljepotice kako bi ova džamija izgledala baš onako kako ju je nekad izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik mimara Sinana.

Dženan-ef. Krajišnik, imam u džematu Foča, kazuje nam da se radovi, bar oni koji se odnose na vanjski izgled džamije, privode kraju.

Muzej u džamijskom kompleksu

“Munara je završena, centralna kupola je zatvorena. Trenutno se radi na izolaciji centralne kupole. Zanimljivo je da se za izolaciju koristi slama. To je taj dio koji ide ispod olovne kape, izolacija na kupolu. Ustvari, miješaju se glina, pijesak, kreč i slama i taj materijal ugrađuje se na kupolu”, govori imam, ističući da će nakon toga na kupolu biti postavljena olovna kapa.

Unutrašnji radovi već su počeli. Radi se na stolariji, postavljanju prozora i vrata. Imam Krajišnik naglašava da će biti potrebna godina da se završe svi unutrašnji radovi, zajedno s kaligrafijom.

U sklopu Aladža džamije, navodi, bit će obnovljeni turbe, šadrvan i fontana.

Unutrašnji radovi su već počeli. Radi se na stolariji, postavljanju prozora i vrata

“Imamo u kompleksu i imamsku kuću. U okviru tog objekta imat ćemo i restoran, gdje ćemo moći da ugostimo naše goste, da se popije čaj ili kafa, da se ruča. Imat ćemo i suvenirnicu. Plan je i da se u kompleksu uradi jedan manji objekat koji će biti muzej, gdje će biti izloženi stari predmeti vezani za Foču i Aladža džamiju”, prepričava nam planove koji se trebaju realizovati u narednom periodu.

Ističe da je Aladža prva džamija u našoj zemlji koja je izgrađena u klasičnom osmanlijskom stilu i predstavljala je jedno od najznačajnijih graditeljskih ostvarenja. Riječ je o objektu koji je imao izvorno sačuvane unutrašnje dekoracije i kojem se od početka pripisivala izuzetno velika simbolička vrijednost.

Na osnovu istraživanja Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine ostaci Aladža džamije pronađeni su na dvije lokacije. Jedna se nalazi 200 metara južno od željeznog mosta preko Drine, a druga 300 metara sjeverno od željeznog mosta.

‘Zapanjujuća ljepota’

“U nekoliko sondi koje su otvorene nađen je veliki broj fragmenata za koje je utvrđeno da pripadaju munari i mihrabu Aladža džamije. Svaki od ovih ulomaka predstavlja nacionalni spomenik prema odluci Komisije, odnosno spomenik od najvišeg značaja za Bosnu i Hercegovinu”, navedeno je u izvještaju Komisije.

Stručnjaci su dodali da je “zapanjujuća ljepota i preciznost ulomaka i da se stiče dojam da se Aladža džamija samo dekomponirala, da se rastavila u one fragmente od kojih je i zidana”.

“Riječ je o materijalu izuzetne čvrstoće i izuzetno obrađenom, koji je, i pored toga što je srušen eksplozivom i teškim mašinama prevezen na lokaciju, još sačuvao preciznost, ljepotu i izuzetnu vrijednost. Na drvenim fragmentima koji se mogu uočiti na toj lokaciji vidljivi su tragovi gorenja i oni nisu upotrebljivi, ali predstavljaju dragocjen dokumentacijski materijal”, naveli su stručnjaci.

Aladža džamija predstavlja jednu od najbolje istraženih džamija u Bosni i Hercegovini, a Andrej Andrejević, stručnjak iz Beograda, profesor historije umjetnosti, napisao je knjigu u kojoj su sačuvani svi podaci i snimci Aladža džamije, uključujući i detaljne crteže svakog detalja. Zbog toga je ovo jedan od objekata za koji rekonstrukcija ni na koji način nije bila dovedena u pitanje.

Ovih dana Aladžu je posjetio i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, s Izetom Spahićem, predsjednikom Skupštine općine Foča i imamom Krajišnikom. Kako se moglo čuti, Fočaci s nestrpljenjem očekuju završetak radova na Aladža džamiji, koja je jedan od simbola ovog grada. Nakon obnove, kako su nam kazali tamošnji stanovnici, muslimanima će biti vraćeno mjesto za molitvu, a svim građanima Bosne i Hercegovine arhitektonski biser svjetskog ranga kojim će se moći ponositi.

Izvor: Al Jazeera