Ni ‘zalutalih’ metaka, ni odgovornih u Graničnoj policiji BiH

Jedan metak ubija čovjeka, a iz Granične policije je nestalo više hiljada komada bojeve municije, kaže Armin Aljović (Arhiva)

Hiljade komada bojeve municije, nekoliko optičkih nišana za snajperske puške i računarska oprema nestali su prije godinu iz lagera Granične policije Bosne i Hercegovine, a još uvijek nije utvrđeno šta se desilo, niti je ko odgovarao za nestanak. Iz Granične policije za Al Jazeeru su naveli kako je “utvrđivanje činjenica o ovom slučaju u završnoj fazi, zbog čega smatramo da je preuranjeno komentirati ga u ovom trenutku”.

Ovo je bio odgovor na upit u kojem smo tražili potvrdu navoda o nestaloj municiji, o vremenu evidentiranja tog nestanka, kao i načinu evidentiranja lagerovane municije. Također smo tražili odgovor na pitanja šta se nalazi sve na lagerima, kako se i kada vrše inventure te da li je itko odgovarao u Graničnoj policiji za nestanak municije i opreme.

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine smo poslali upit: Da li je Tužilaštvo došlo do dodatnih saznanja u slučaju nestanka municije i opreme iz Granične policije te da li se uskoro očekuje da bi u ovom predmetu mogla biti podignuta konkretna optužnica, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Municija, nišani, agregat, tablet…

Prema internim dokumentima u koje je Al Jazeera imala uvid, traži se objašnjenje o opremi koja nedostaje, a bila je zadužena na jednog uposlenika. Navodi se kako nedostaju:

– Nišani

– Agregat

– Mobitel Galaxy A7 (sa inventurnim brojem)

– Tablet Lenovo A5500

– Prijenosni sistem za osvjetljavanje Pelican 9450B

– Municija, 8.000 komada metaka koje je zadužio za obuku sa Britancima koji nisu iskorišteni.

Prema drugom službenom dokumentu, iz februara 2018. godine, navodi se da je drugom službeniku poznato da je ranije spomenuti uposlenik Granične policije “…u 2016. godini, za obuku koju je organizirala Britanska ambasada [u Bosni i Hercegovini], iz magacina Granične policije trebovao više hiljada komada bojeve municije, koju bi učesnici navodno koristili tokom izvođenja obuke…”

Dodaje se kako je službenik koji je dao izjavu rekao kako “na spomenutoj obuci nisu uopšte koristili bojevu municiju, kao i da su ispalili po otprilike pet manevarskih metaka, i to iz naoružanja koje su donijeli pripadnici Specijalne policije SIPA-e [Državna sgencija za istrage i zaštitu]”.

Dodatno zabrinjava kako prilikom navedene istrage nije pronađen set za prikriveni nadzor motorola i prikriveni audio nadzor.

Šta su (u)radili SIPA i Tužilaštvo BiH?

Javnosti je ove podatke predstavila agencija Patria, da bi nakon toga zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Hanka Vajzović zatražila izjašnjenje od državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića o tome da li su tačne informacije da su iz skladišta Granične policije nestali snajperi, municija… te zašto tako ozbiljno kriminalno djelo istražuje “interna komisija” Granične policije, a ne SIPA i Tužilaštvo Bosne i Hercegvine?

Nešto ranije je grupa graničnih policajaca zatražila od Mektića da od Tužilaštva Bosne i Hercegovine traži pokretanje hitne istrage u Graničnoj policiji zbog, kako su naveli, umiješanosti čelnih ljudi te agencije u više krivičnih djela. U pismu oni optužuju direktora Granične policije Zorana Galića i službenika Vladimira Popovića, kao i neke ranije njihove saradnike, za nestanak optičkih nišana (snajperi), ali i više hiljada komada municije iz skladišta Granične policije.

Hanka Vajzović je tada, pozivajući se na medijske natpise, zatražila da se ministar sigurnosti izjasni da li su informacije o nestanku oružja i municije tačne te da li je, nakon saznanja o “nestanku” navedenih količina oružja i municije, o tome obavijestio Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, jer je o slučaju informiran od uposlnika Granične policije.

Na pitanja ni odgovora, ni reakcije

Kontaktirali smo zastupnicu Vajzović, koja je za Al Jazeeru navela kako nikada nije dobila odgovor na ovaj upit te kako postoje još brojni problemi u Graničnoj policiji na koje je ukazivala, ali nikad nije bilo odgovora, niti reakcije.

Na ovaj skandal prva je ukazala novinska agencija Patria iz Sarajeva, čiji glavni i odgovorni urednik Armin Aljović kaže kako “možemo reći da imamo krajnje apsurdnu situaciju”.

“Komisija za vanredni popis Granične policije krajem 2017. godine u svojim zabilješkama spominje da nedostaje određena policijska oprema, a Granična policija prema Tužilaštvu Bosne i Hercegovine reagira tek šest mjeseci kasnije, dakle u aprilu ove godine”, ističe on u razgovoru za Al Jazeeru.

Dodaje kako se potom šutnja sigurnosnih agencija u državi nastavlja novih šest mjeseci.

‘Ne fale šoljice za kafu, nego meci’

“Javnost do danas nema informaciju gdje je nestala municija i oprema iz Granične policije”, ističe naš sagovornik i potencira kako je ovo pitanje “utoliko važnije jer se radi o pitanju direktne sigurnosti građana Bosne i Hercegovine ili građana drugih država”.

“Iz Granične policije nisu nestale šoljice za kafu i tacne, nestala je municija. Jedan metak ubija čovjeka, a iz Granične policije je nestalo više hiljada komada bojeve municije. Godinu dana kasnije, ili više od toga, novinari dobiju odgovor da se još uvijek utvrđuje činjenice oko tog skandala. Šta se radilo do tada?”, pita se on.

“Imamo pravo sumnjati i pitati: u čijim rukama je završila ta municija i u koje svrhe je korištena. Je li neko ubijao municijom Granične policije Bosne i Hercegovine, protiv koga su korišteni nestali optički nišani…. Ruski dramski pisac Anton Čehov to je ilsutrirao ovako: ‘Ako se u prvim činu puška objesi o klin, u zadnjem dijelu će opaliti'”, rekao je Aljović.

Izvor: Al Jazeera