Ni američki, ni afganistanski lideri neće na konferenciju s talibanima

Rusija je pozvala talibane na pregovore iako su u toj zemlji zabranjeni i smatraju ih teroristima (EPA)

Nakon što je službeni Kabul najavio da neće sudjelovati na mirovnim pregovorima u Rusiji, i iz Washingtona stiže odbijenica Moskvi uz napomenu kako ti pregovori “vjerojatno neće pomoći postizanju mira”.

No, ruskom pozivu odazvali su se talibani što predstavlja jedan od najvećih diplomatskih iskoraka pobunjenika od američke invazije na Afganistan 2001. godine, navodi AP.

Neimenovani dužnosnik State Departmenta kaže da SAD u načelu podržava napore Afganistana za mirno rješenje, ali da na osnovu ranijih sastanaka u organizaciji Rusije “ne djeluje da će pregovori u Moskvi donijeti napredak”.

Talibani su posljednjih dana pojačali napade širom Afganistana.

Prethodno su odbili izravne pregovore s Kabulom, mada su tražili da pregovaraju sa SAD-om jer ga smatraju ključnom silom koja stoji iza afvganistanske vlade.

Ne dolaze ni predstavnici Afganistana

U međuvremenu je i Afganistan potvrdio da neće sudjelovati na mirovnim pregovorima u Rusiji, što bi moglo pomrsiti planove Moskve da organizira međunarodnu konferenciju koja bi uključivala talibane, prenosi HINA.

Rusija je pozvala 12 zemalja, uključujući SAD, na mirovne pregovore, ali je Washington odbio sudjelovanje.

Moskva je podržala odluku afganistanske Vlade da proglasi tromjesečni prekid vatre i izrazila žaljenje što su talibani ponudu u ponedjeljak odbacili.

Rusija je pozvala talibane na pregovore zakazane za 4. rujna, iako su u toj zemlji zabranjeni i smatraju ih teroristima.

Četrdeset godina od ruske invazije

“Odlučili smo da nećemo sudjelovati na konferenciji u Moskvi”, rekao je dužnosnik afganistanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Dodao je da Vlada želi “izravno razgovarati” s talibanima, bez izravnog sudjelovanja stranih sila.

Strani diplomat u Kabulu, čija je zemlja među pozvanima na konferenciju, rekao je da Rusija sada treba “ponovo razmisliti o planovima da se razgovara s talibanima”.

“Nema smisla razgovarati o Afganistanu ako čelnici te zemlje neće sudjelovati”, rekao je diplomat, koji je želio ostati anoniman.

Po njegovim riječima, pozivajući talibane Rusija želi osnažiti svoj utjecaj i popraviti svoju sliku u Afganistanu.

Gotovo 40 godina prošlo je od ruske invazije na Afganistan, kojom je počela deset godina duga okupacija i frakcijske borbe, koje traju do danas.

Proteklih je godina vođena tiha diplomacija između talibana i niza zemalja, uključujući SAD, Tursku i Saudijsku Arabiju, o okončanju posljednje faze afganistanskog rata, koja je počela američkim napadom 2001. godine.

‘Ratovi završavaju političkim dogovorom’

Zapovjednik američkih i međunarodnih snaga u Afganistanu ocijenio je u srijedu da strategija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa daje rezultata, unatoč seriji smrtonosnih talibanskih napada posljednjih mjeseci.

Trump je prije godinu dana odobrio raspoređivanje američkih vojnih savjetnika i specijalnih jedinica te jaču zračnu podršku afganistanskim snagama na neodređeno vrijeme.

“Vjerujem da ta strategija daje rezultata… Proces pomirenja je važan i ratovi na kraju završavaju političkim dogovorom”, rekao je general John Nicholson, zapovjednik misije NATO-a “Odlučna podrška”.

Nicholsona, koji je nakon više od dvije godine postao najdugovječniji američki zapovjednik međunarodnih snaga, zamijenit će idućeg mjeseca general-pukovnik Scott Miller.

Izvor: Agencije