Ni 25 godina od genocida ‘srebrenički krvnik’ nema konačnu presudu

Vojska i policija bosanskih Srba je u genocidu u Srebrenici ubila više od 8.000 muškaraca i mladića (EPA)

Komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić, koji je uvijek pokazivao prezir prema životima civila, još čeka konačnu presudu za genocid počinjen u Srebrenici, iako je od tog sistemskog pokolja Bošnjaka prošlo već 25 godina, navodi agencija dpa.

Mladiću je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u prvom stepenu izrekao doživotnu kaznu za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, ali žalbeni proces pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, osnovanom da dovrši slučajeve koji su ostali aktivni nakon zatvaranja sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, tek je počeo.

Ali, kako se navodi u tekstu, sada rođaci njegovih žrtava strahuju da će ostarjeli general krhkog zdravlja umrijeti prije nego što se suoči s pravdom, prenosi Hina.

Rođen u Bosni, etničkom loncu koji je nekad bio primjer jugoslovenskog “bratstva i jedinstva”, Mladić (77) je bio nepoznati oficir sve do početka rata na području bivše države.

Ubistva, progoni, premlaćivanja, silovanja…

Godinu kasnije već je imenovan za zapovjednika snaga bosanskih Srba.

Vodio je nemilosrdnu kampanju protiv tada puno slabijih bošnjačkih i hrvatskih snaga, a Srbi su u jednom trenutku kontrolirali tri četvrtine Bosne i Hercegovine.

Njegove snage terorizirale su Bošnjake i Hrvate kad god je to bilo moguće.

Prvostepena presuda Haškog tribunala detaljno je iznijela zastrašujuće detalje o ubistvima, premlaćivanjima, silovanjima i drugim zločinima.

Mladić je dio njih lično naredio ili im svjedočio.

Njemača agencija dalje navodi kako ni tokom suđenja Mladić nije pokazao kajanje, naprotiv.

Unatoč tome što je bio vidno slabiji i povremeno nije bio u potpunosti koherentan, nastojao je biti jednako arogantan kao i za rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

“Želim da moji neprijatelji, a ima ih mnogo, crknu, jer sam ja još uvijek živ”, rekao je Mladić na početku suđenja prije osam godina.

‘Dobro veče, ja sam general Mladić’

Mladić je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini uživao u pokazivanju svoje moći pred kamerama, bilo to dizanjem tegova ili razmetanjem pred prestravljenim bošnjačkim zatvorenicima, netom prije nego što ih njegovi vojnici ubiti.

“Dobro veče, ja sam general Mladić”, snimljen je kako govori prestravljenim ženama i djeci koji su sjedili u autobusu i čekali progon iz njihovih domova u Srebrenici u julu 1995. godine.

Čak i dok im se obraćao, njegovi vojnici su izdvajali muškarce i pripremali ih za pogubljenje.

Najmlađi ubijeni imao je 14 godina.

Američki diplomat Christopher Hill opisao je Mladića brutalnim, arogantnim i taštim.

Hill je prepričao kako je, tokom pregovora koje je sazvao 1995. godine, bivši general zaklao svinju kako bi pokazao svoju brutalnost.

Krajem rata, kada je već bio pod optužbom Haškog tribunala, ali i pod zaštitom Slobodana Miloševića u Beogradu, nije se promijenio.

Bilo je izvještaja o njegovom sukobu s naoružanim britanskim komandosima dok je skijao s tjelohraniteljima blizu Sarajeva te o odlascima na nogometne utakmice u Beogradu.

Doživotni zatvor za bjegunca od pravde

Nakon pada Miloševića 2000. godine i rastućeg pritiska Zapada da Srbija preda optuženike ICTY-u, uključujući Mladića, povukao se iz javnosti.

Uhapšen je 26. maja 2011. godine u kući rođaka u Lazarevu na sjeveru Srbije.

Hapšenje, izručenje i početak suđenja godinu dana kasnije izazvalo je veliku pažnju u Srbiji i regiji.

Unatoč detaljnim i dobro dokumentiranim optužbama koje su se svaki dan vidjele na programima koji su pratili suđenje, Mladić je zadržao status branitelja srpske nacije, uloge koju su mu tokom jugoslavenskih ratova dodijelili mediji skloni Miloševiću.

Haški tribunal osudio je Mladića na doživotni zatvor 22. novembra 2017. godine za genocid počinjen u Srebrenici i druge zločine.

Njegova odbrana, ali i tužitelji žalili su se na presudu, potonji jer je Mladić oslobođen nekih optužbi.

Vojska i policija bosanskih Srba je u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine ubila više od 8.000 muslimanskih muškaraca i mladića.

Žalbeni proces, koji sada vodi Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, odgođen je već tri puta od 22. marta, da bi napokon počeo u utorak.

Niz moždanih udara ‘srevreničkog krvnika’

Mladić bi se u srijedu trebao obratiti sudu u Hagu.

Pravomoćna presuda se ne očekuje prije 2021. godine.

S obzirom da je “srebrenički krvnik” Mladić već preživio niz moždanih udara i krhkog je zdravlja, mnoge rođaci žrtava strahuju da će on umrijeti prije nego što se okonča rasprava o njegovoj odgovornosti.

To se već jednom dogodilo, i to glavnom akteru u jugoslavenskim ratovima.

Slobodan Milošević preminuo je od srčanog udara u martu 2006. godine, mjesecima prije presude, pa je, pravno gledano, umro kao nevin čovjek.

Izvor: Agencije