NHL: Chicagu treći Stanley kup u šest godina

Hokejaši Chicago Blackhawksa pobijedili su u svom United Centeru Tampa Bay Lightning 2:0 u šestoj utakmici velikog finala doigravanja za prvaka sjevernoameričke profesionalne lige NHL te po treći put u posljednjih šest sezona osvojili Stanley Cup.

Za treću uzastopnu pobjedu u finalnoj seriji, kojom je Chicago preokrenuo zaostatak od 1-2 nakon prva tri dvoboja u pobjedničkih 4-2, strijelci su bili odbrambeni igrač Duncan Keith u 38. minuti te napadač Patrick Kane u 55. minuti dvoboja.

Osim strijelaca, valja izdvojiti i 25 odbrana domaćeg golmana Coreyja Crawforda koji je uspio sačuvati svoju mrežu netaknutom.

Kanađanin Keith (31) jednoglasnom je odlukom proglašen najkorisnijim igračem ovogodišnjeg NHL doigravanja i dobitnikom trofeja Conn Smythe.

Treći naslov za Quennevillea

Blackhawksima je ovo šesti Stanley Cup u klupskoj historiji, a zanimljivo je da su prvi put nakon 1938. godine radost osvajanja ovog glomaznog trofeja mogli podijeliti sa svojim navijačima.

Naime, kad su naslove NHL prvaka osvajali 1961., 2010. i 2013. godine činili su to na gostujućem ledu.

Ovo je treći naslov za trenera Joela Quennevillea koji je ekipu preuzeo u sezoni 2008-09 te za sedmoricu igrača koji su učestvovali u sva tri pohoda na Stanley Cup, a to su: kapiten Jonathan Toews, golman Crawford, Keith, Patrick Kane, Bryan Bickell, Niklas Hjalmarsson i Marcus Kruger.

Izvor: Agencije