‘Neželjena baština’, dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

Spomenici svjedoče o ljudima i vremenu u kojem su nastali. Ali i uništeni, svjedoče o ljudima i vremenu u kojem su nestali. Iz spomenika se iščitava historija čovjeka i društva u kojem živi. Od 1945. do 1990. izgrađene su hiljade spomenika narodnooslobodilačkoj borbi po cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Mnogi od njih imali su vrlo visoku umjetničku vrijednost. U Hrvatskoj je od 1990-ih srušena i devastirana polovina, otprilike tri hiljade. U filmu se govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje historije i vrijedne umjetnosti.

O rediteljici

Irena Škorić diplomirala je i magistrirala filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Doktorirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Dobitnica je Rektorove nagrade. Učestvovala je na mnogim domaćim i inozemnim filmskim festivalima gdje je osvojila 50 nagrada. Režirala je više od 30 filmova. Pisala je za filmske časopise Hollywood i Hrvatski filmski ljetopis. Objavila je knjigu Eros na filmu. Umjetnička je voditeljica manifestacije Noć hrvatskog filma i novih medija. Bila je članica raznih žirija u zemlji i inozemstvu iz područja filma i književnosti.

Irena Škorić

Dugometražni dokumentarni film Neželjena baština (2016.) premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu, dobitnik je šest međunarodnih nagrada i prvi je hrvatski film prikazan u Evropskom parlamentu u Briselu.

O producentu

Artizana film d.o.o. je osnovan 2010. godine. Društvo je osnovano s ciljem zanatskog poticanja i proizvodnje kvalitetnog proizvoda u područjima vezanim za filmsku umjetnost i kulturu (dugometražni igrani film, dokumentarni film, kratki igrani film, videoumjetnost i dr.) te srodnih područja, kao što su pisanje, rad na formiranju filmske baze podataka, izdavaštva i drugih, a također i pomoći umjetnika mlađoj generaciji u proširivanju stručnih znanja i iskustva iz svih oblasti filmske i videoumjetnosti.

Jedan od ciljeva Artizana filma je iuspostava međunarodne koprodukcijske saradnje, proizvodnja audiovizuelnih djela, rad na edukaciji, razumijevanju i upoznavanju rada na audiovizuelnim i drugim srodnim medijima, održavanje video i filmskih radionica i medijskih programa namijenjenih mladima iz područja korištenja medija, organizovanje video i filmskih projekcija, tribina i skupova o medijima i medijskoj kulturi, kao i promovisanje hrvatskog filma u inozemstvu. Artizana film d.o.o. registrovan je za proizvodnju audiovizuelnih djela i upisan u odgovarajući registar u Republici Hrvatskoj.

Izvor: Al Jazeera