Nezaposlenost u eurozoni u aprilu porasla na 7,3 posto

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj porasla je prošlog mjeseca na 6,1 posto (EPA)

Stopa nezaposlenosti u eurozoni u aprilu ove godine povišena je na 7,3 posto u odnosu na 7,1 posto u martu uslijed blokade poslovnih aktivnosti izazvane pandemijom korona virusa, objavila je u srijedu Statistička agencija Evropske unije – Eurostat.

U aprilu je, također, povišena stopa nezaposlenosti u EU-u na 6,6 posto s martovskog nivoa od 6,4 posto, pokazuju podaci sa zvaničnog sajta Eurostata, prenosi Tanjug.

Prema procjeni evropskih statističara, u 27-članom bloku u aprilu je bilo 14,08 miliona nezaposlenih žena i muškaraca, od čega 11,92 miliona u eurozoni.

U odnosu na mart 2020. broj nezaposlenih u Uniji porastao je za 397.000, a u eurozoni za 211.000.

Podaci pokazuju da je gubitak posla najviše pogodio mlade ljude s obzirom na to da je u eurozoni stopa nezaposlenosti mlađih od 25 godina u aprilu povišena na 15,8 posto u odnosu na 15,1 posto prethodnog mjeseca.

Akutna nezaposlenost mladih

U Uniji je nezaposlenost mladih također zabilježila rast u aprilu na 15,4 posto s martovskog nivoa od 14,6 posto.

Nezaposlenost mladih posebno je akutna u nekim zemljama eurozone.

Primjera radi, u Španiji je dostigla 33,2 posto u aprilu, u Italiji je iznosila 20,3 posto, a u Francuskoj 21,8 posto.

Podaci za Grčku nisu objavljeni za mart ili april, ali će vjerovatno biti još lošiji, s obzirom na to da je stopa nezaposlenosti u toj zemlji u februaru iznosila 35,6 posto.

Čak i u Švedskoj, koja nije uvela stroge mjere zabrane kretanja zbog pandemije, stopa nezaposlenosti mladih u apriluje dostigla vrijednost 24,4 posto.

Njemačka, najveća evropska ekonomija, objavila je ranije u srijedu podatke o nezaposlenosti u maju, prema kojima je ta stopa prošlog mjeseca povišena na 6,1 posto u odnosu na 5,8 posto u aprilu.

Izvor: Agencije