Nezaposlenost u eurozoni porasla na 8,1 posto u augustu

Euro, Europska unija, Eurozona
Nezaposlenost u Evropskoj uniji u augustu je porasla na 7,4 posto (EPA)

Stopa nezaposlenosti u eurozoni nastavila je u augustu rast peti mjesec uzastopno, dostižući nivo od 8,1 procenata prema sezonski prilagođenim podacima, objavio je statistički zavod Evropske unije.

Isti trend je zabilježen i u 27-članoj Evropskoj uniji, gdje je nezaposlenost u augustu porasla na 7,4 posto, objavi je Eurostat, prenosi Tanjug.

Prema procjeni evropskih statističara, u EU je u augustu bez posla bilo 15,6 miliona muškaraca i žena, od kojih 13,18 miliona čine nezaposleni u eurozoni.

U odnosu na juli 2020. godine, broj nezaposlenih u Uniji je porastao u augustu za 238.000, a u eurozoni za 251.000 osoba.

Najviše pogođeni mladi

Stopa nezaposlenosti u eurozoni u aprilu ove godine povišena je na 7,3 posto u odnosu na 7,1 posto u martu, uslijed blokade poslovnih aktivnosti izazvane pandemijom korona virusa.

U aprilu je, također, povišena stopa nezaposlenosti u EU na 6,6 posto, sa martovskog nivoa od 6,4 posto.

Podaci pokazuju da je gubitak posla najviše pogodio mlade ljude, s obzirom na to da je u eurozoni stopa nezaposlenosti mlađih od 25 godina u aprilu povišena na 15,8 posto u odnosu na 15,1 posto prethodnog mjeseca.

Izvor: Agencije