Nezaposlenost u BiH ne pada uprkos potražnji

Iako nezaposlenost u Bosni i Hercegovini ne pokazuje trendove pada, na tržištu rada ove zemlje bilježi se trend rasta broja oglasa za zapošljavanje i otvorenih radnih pozicija.

Internetski servis za zapošljavanje posao.ba detaljno prati situaciju na tržištu rada BiH. Prema njihovim podacima, protekle godine postignut je značajan uspjeh u zapošljavanju putem posredovanja između kompanija i nezaposlenih.

U protekloj godini objavljeno je gotovo 10.000 oglasa za zapošljavanje u kojima je u ponudi bilo više od 21.000 radnih mjesta na koje je zaposleno 19.000 osoba.

Do značajnih promjena došlo je na listi najtraženijih zanimanja u BiH, pa je tako uz trgovce i komercijaliste, na vrhu liste i medicinsko osoblje.

Jedan od uzroka ovakve situacije na tržištu, jeste činjenica da veliki broj mladih doktora i ostalih medicinskih radnika napuštaju ovu državu, a za one koji tek dolaze na tržište rada, vrata javnih zdravstvenih institucija su zatvorena.

„Taj problem je posljedica kombinovanih faktora. Sa jedne strane mladi odlaze u druge evropske zemlje, dok sa druge strane problem je i moratorij na zapošljavanje“, navodi Edina Šehović, marketing menadžerica iz posao.ba.

S druge strane, poslodavci iz IT industrije, poput kompanije AtlantBH, bilježe ubrzan razvoj koji nije praćen stvaranjem stručnog kadra u obrazovnim sistemima.

„Također, otežavajuća okolnost jeste što inžinjeri i ostali IT stručnjaci moraju raditi na konstantnoj edukaciji i usavršavanju kako bi bili u koraku sa svjetskim standardima. Ta činjenica nama poslodavcima umnogome otežava pronalazak kvalitetnog kadra“, ističe Sabina Grcić iz ove firme.

Sistemski problem

Ako se uračuna i siva ekonomija, procjene su da je u BiH nezaposlen svaki četvrti čovjek. Međutim, na evidencijama zavoda za zapošljavanje, prijavljen je gotovo svaki drugi, dok je najveća stopa nezaposlenosti među mladima.

Iz Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo, kao jedan od glavnih problema na tržištu rada vide nesklad između, kako kažu, formalnog sistema obrazovanja i tržišta rada.

„Postoji nesklad između ponude i potražnje što je prevashodno uzrokovano uslovima nestabilnog privređivanja i proizvodnjom, kako mi to kažemo, kadrova za biro. Odnosno, zanimanja koja ovaj formalni sistem obrazovanja izbacuje nisu adekvatna za tržište rada“, kazao je Mahir Lokvančić iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Prema posljednjim podacima, na evidencijama službi za zapošljavanje u BiH trenutno je registrirano više od 537.000 osoba, iz Sarajeva javlja novinar Al Jazeere Emir Nuhanović.

„Sama činjenica da zapošljavanje predstavlja problem, kako za kompanije, tako i za nezaposlene, ukazuje na jedan sistemski problem, a to je da sektor obrazovanja najčešće ne može odgovoriti na potrebe tržišta rada. Takva situacija je, između ostalog, rezultat nepostojanja strategije za privredni razvoj na nivou države, te uz to, neusaglašenosti između samih obrazovnih institucija“, dodaje.

Izvor: Al Jazeera