Nezaposleni Amerikanci okreću se proizvodnji

Tržište rada u Sjedinjenim Državama palo je na najnižu tačku u ovoj godini. U augustu je otvoreno samo 150.000 novih radnih mjesta.

Mnogi spas vide u otvaranju malih i srednjih preduzeća i u proizvodima sa etiketom “Proizvedeno u Americi”.

U predgrađu Motor Cityja radnici pokušavaju od Detroita napraviti lidera u proizvodnji bicikala.

Start up kompanija Detroit Bikes sve modele prodaje po cijeni od 700 dolara i jedina je kompanija koja se bavi masovnom proizvodnjom bicikala u Americi.

“Potrošači žele znati odakle proizvod dolazi, ko ga pravi, a sve  je veći broj ljudi koji žele domaći proizvod”, kaže Zak Pashak, direktor Detroit Bikesa.

Rastu porudžbine

Fabrika zapošljava mali broj radnika. Među njima je i Henry Ford koji nema nikakve veze sa čovjekom koji je od Detroita napravio automobilski raj.

Ford je izgubio kancelarijski posao kada se finansijski sistem urušio.

“Nije mi bilo zabavno da se bavim hipotekama. Volim bicikle i privatno, to je moj teren. Lično mislim da je napredak u životu kada dolazite na posao i uživate, a ja to činim svakog dana”, ističe.

Pashak je u proizvodnju bicikala investirao novac koji je zaradio kao vlasnik klubova. Siguran je u uspjeh proizvoda napravljenih u Americi.

“Kompanije poput ove primjer su za Američku proizvodnju. Ove godine zabilježile su najveći rast, a broj porudžbina najveći je u posljednjih deset godina”, izvještava reporter Al Jazeere Tom Ackerman.

Unaprijediti proizvodnju

U kompaniji Industrial Lighting Standards prave stubove za ulično osvjetljenje. Direktor kaže da imaju porudžbine iz svih dijelova Sjedinjenih Država, što mu je omogućilo da zaposli više ljudi, proširi fabriku i nabavi novu opremu.

“Rast vidimo kroz brojke i statistiku. Porudžbine dobijamo i zbog ponovnog rasta u građevinskom sektoru. Možda ćemo krenuti i u druge oblasti”, kaže direktor Ryan Macvoy.

Iako sa mnogo manje radnika nego u prošlosti, automobilska industrija u Detroitu i dalje bilježi rast radnih mjesta.

“Savjetujemo preduzetnike da se preusmjere u nove oblasti, da unaprijede proizvodnju, posebno dizajn“, naglašava Tracie Tillinger iz kompanije Detroit Economic Growth Corp.

Drugi, neproizvodni sektori američke ekonomije su, možda, u otvaranju novih radnih mjesta nadmašli proizvodne djelatnosti, ali slogan “Napravljeno u Americi” daje nadu da proizvodnju ne treba tako lako otpisivati.

Izvor: Al Jazeera