Nezakonito trošenje miliona iz budžeta Bosne i Hercegovine

Na dnevnom redu sjednice Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u srijedu bila su 74 izvještaja Ureda za reviziju državnih institucija. Sva su se odnosila na rad institucija u 2015. godini, a revizori su za šest institucija dali mišljenje s rezervom.

Pokretanje odgovornosti onih koji nezakonito troše budžetski novac traže i parlamentarci i revizori, ali je ostalo nejasno ko to treba napraviti. Promjenu prakse i ozbiljniju realizaciju revizorskih preporuka tražila je zastupnica Dušanka Majkić (Savez nezavisnih socijaldemokrata) i od Parlamentarne skupštine i od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Revizorski izvještaji su ovdje samo brojevi i oni su zanimljivi samo ukoliko povećavaju broj tačaka dnevnog reda, a ne ono što oni poručuju”, rekla je Majkić.

Bez odgovornosti rukovodilaca

Prije državnih zastupnika Komisija za finansije i budžet razmatrala je sve izvještaje, tvrdi njen član Predrag Kožul. Zbirno mišljenje o izvještajima uputili su parlamentarcima.

“U zbirnom mišljenju, koje je pripremilo Povjerenstvo za proračun, između ostalog, stoje dvije stvari. Da se revizorska izvješća, koja imaju lošu reputaciju, ali ne i negativnu, između ostalog, upute Tužilaštvu”, tvrdi Kožul.

A da razloga za istragu Tužilaštva Bosne i Hercegovine na osnovu revizorskih izvještaja ima tvrdi i zastupnik Damir Bećirović. Upozorava da dosad nikada nisu pozvali na odgovornost rukovodioce institucija u kojima su konstatirane nepravilnosti.

“Nemamo nikada imenom i prezimenom ko je dozvolio da po jednom predmetu Bosna i Hercegovina mora isplatiti šest milona konvertibilnih maraka [oko tri miliona eura] privatnoj firmi iz Laktaša, zbog čega je došlo do toga da kamate prekorače glavnice”, kaže on.

‘Prebacivanje loptice’ ne prestaje

Tužilaštva u Bosni i Hercegovini uvijek se pravdaju da rade na osnovu krivičnih prijava, a ne na osnovu revizorskih izvještaja, koje nekad i ne razumiju, tvrde u Transparency Internationalu (TI).

“Imamo višegodišnje prebacivanje loptice između revizije i tužilaštava, a niko ne govori o tome da tužilaštva imaju obavezu pokrenuti istragu po službenoj dužnosti”, tvrdi Ivana Korajlić iz TI-ja.

Nekoliko istraga počinjalo je na osnovu revizorskih izvještaja. Koliko – Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije bilo spremno odgovoriti na to pitanje. Nijedan proces nije završen. Realizacija preporuka Ureda za reviziju u Bosni i Hercegovini dosegla je stopu od 60 posto, ali to nije dovoljno, tvrde revizori.

Izvor: Al Jazeera