Nezakoniti izraelski napadi na medije u Gazi

Izrael tvrdi da su napadi bili usmjereni na komunikacijsku infrastrukturu gerilskih grupa (AP)

Izraelsko ubistvo dvoje palestinskih novinara i napadi na medije tokom ofanzive u Pojasu Gaze kršenje su ratnih zakona, objavio je u četvrtak Human Rights Watch (HRW).

U izraelskom zračnom udaru 20. novembra poginula su dvojica snimatelja televizije Al-Aqsa, povezane s Hamasom, koji vlada u Gazi.

Izraelski avioni bombardirali su i poslovni toranj u kojem su mnogi lokalni i međunarodni mediji u Gazi, a Izrael tvrdi da su ti napadi bili usmjereni na komunikacijsku infrastrukturu gerilskih grupa.

“Samo zato što Izrael kaže da je novinar bio borac ili da je televizijska stanica komandno mjesto, to ne znači da je to istina”, kaže se u saopćenju koje je izdala Sarah Leah Witson, direktorica HRW-a za Bliski istok, sa sjedištem u New Yorku, navodi Hina.

“Novinari koji slave Hamas i televizijske stanice koje pozdravljaju napade na Izrael možda jesu propagandisti, ali to ih po zakonima rata ne čini legitimnom metom”, dodala je.

HRW je objavio da je u napadima na tri zgrade u kojima su smještene redakcije ranjeno najmanje deset zaposlenika medija.

Poginuo je i jedan dvogodišnjak koji je živio u zgradi preko puta, dodaje HRW.

Izvor: Agencije