Newsweek: Trump htio otpustiti kćerku Ivanku i zeta Kushnera

Prema navodima iz knjige, Trump je želio udaljiti moćni par iz Washingtona pod izgovorom da 'ne znaju igrati igru' (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump navodno je htio izbaciti kćerku Ivanku i njenog supruga Jareda Kushnera iz Bijele Kuće i poslati ih nazad u New York jer su generirali loše medijske napise i kritike na račun njega i njegove administracije, navodi se u novoj knjizi istraživačke novinarke Vicky Ward.

Autorica u svojoj knjizi Kushner Inc., a koja će biti objavljena sljedeće sedmice, tvrdi da je američki predsjednik tražio od svog nekadašnjeg saradnika Johna Kellyja da udalji moćni par iz Washingtona pod izgovorom da “ne znaju igrati igru”.

Predsjednik Trump više je puta pokazivao želju da udalji bračni par iz krugova moći, kako se navodi u ovoj knjizi.

Kad se Kelly pridružio Trumpovoj administraciji u ljeto 2017, predsjednik je, navodno, bio frustriran zbog Ivanke i Kushnera.

Ward u knjizi spominje da je predsjednik rekao Kellyju: “Otarasi se moje djece! Vrati ih u New York!”

Koristili utjecaj na predsjednika

No, Kelly mu je rekao da će biti teško izbaciti par koji je još od prvih dana kampanje bio jedan od najutjecajnijih članova predsjedničkog unutrašnjeg kruga.

Prema Newsweeku, u knjizi se opisuju detalji strategije iza kulisa, manevri i borbe za moć koje su pratile uspon Ivanke i njenog supruga Kushnera te način na koji su savladali sve svoje protivnike unutar administracije, što ih je dovelo do istaknutog položaja nakon dvije burne godine Trumpovog mandata.

Ward je razgovarala s 220 osoba, od kojih je većina govorila pod uvjetom da ostanu anonimni, više od dvije godine kako bi napisala tu knjigu.

Uprkos tome što je rečeno da su Ivanka i Kushner nastavili utjecati na predsjednika kako bi ublažili njegov ekstremni pristup, Ward tvrdi da je taj bračni par kršio protokole i koristio svoj utjecaj na predsjednika radi ostvarivanja svojih ambicija.

Bračni par također je pokušao nametnuti kontrolu nad State Departmentom i da odlučuju o tome ko će ići na službena putovanja.

Međutim, Peter Mirijanian, glasnogovornik Kushnerovog advokata Abbeja Lowella tvrdi da je ta knjiga “fikcija”, a ne ozbiljan pokušaj da se sazna istina, dodajući da bi “ispravljanje svega što je pogrešno navedeno u toj knjizi bilo predugo i besmisleno”.

Izvor: Newsweek