New York Times: Uzbunjivač je službenik CIA-e

Donald Trump
Trump je zaprijetio da će 'potpuno uništiti i izbrisati tursku ekonomiju' ako Ankara 'ode predaleko' u Siriji (EPA)

Uzbunjivač koji je podnio žalbu o telefonskom razgovoru američkog predsjednika Donalda Trumpa sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim je službenik CIA-e, koji je u jednim trenutku bio upoznat sa poslovima Bijele kuće, saznaje New York Times, prenosi Tanjug.

Uzbunjivač je, prema navodima lista, bio raspoređen da radi u Bijeloj kući, ali se, nakon što je podnio žalbu, vratio u CIA-u.

List navodi da se, na osnovu formulacije žalbe, može zaključiti da on dobro poznaje ukrajinsku politiku.

Advokati službenika CIA-e ističu da bi objavljivanje informacija o njemu bilo opasno i da on ima pravo na anonimnost.

Iz CIA-e ističu da je zaštita njegovog identiteta najviši prioritet.

Izvršni urednik New York Timesa Dean Bake branio je odluku lista da objavi informacije o uzbunjivaču, ističući da je njegova uloga, uključujući njegov kredibilitet i mjesto u vladi, ključna da bi se razumjelo jedno od najvažnijih pitanja sa kojima se zemlja suočava – da li je predsjednik SAD-a zloupotrebio moć i da li je Bijela kuća to prikrila.

‘Identitet tek treba biti objavljen’

Izvještaj, za koji list tvrdi da su potvrdila tri izvora, do sada je najdetaljniji opis insajdera, čiji identitet tek treba da bude objelodanjen.

Obavještajni odbor američkog Zastupničkog doma objavio je u četvrtak izvještaj uzbunjivača sa kojeg je skinuta oznaka povjerljivosti, u kojem se navodi da je predsjednik SAD-a Donald Trump koristio svoj položaj kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine.

Sa izvještaja je skinuta oznaka tajnosti i objavio ga je Obavještajni odbor nakon višesedmičnog spora, što je pomoglo predsjedavajućoj američkog Kongresa Nancy Pelosi da pokrene formalnu istragu o tome da li bi republikanski predsjednik Donald Trump trebao biti opozvan.

Uzbunjivač tvrdi da je Trump u telefonskom razgovoru od Zelenskog tražio da istraži sina protivkandidata na predsjedničkim izborima Joea Bidena, samo nekoliko dana nakon što je zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini..

Američki Kongres pokrenuo je istragu o tome da li američki predsjednik treba biti opozvan.

Izvor: Agencije