New York Times uoči izbora: Muslimani dolaze!

'Muslimani će učiniti nešto što mnogi članovi Kongresa dugo nisu uspjeli: služiti Bogu služeći ljudima', piše autor (Reuters)

“Muslimani dolaze!”, tako glasi rečenica koju je američki autor odabrao za naslov svog članka u The New York Timesu nekoliko dana uoči izbora za Kongres, najviše zakonodavno tijelo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Autor teksta Wajahat Ali kaže kako je istina da je gotovo 100 muslimanskih političara podnijelo dokumente za kandidaturu na ovogodišnjim izborima, u odnosu na 2016, kad ih je učestvovalo samo desetak.

Takav naslov vjerovatno izaziva strah kod pojedinih Amerikanaca koji podržavaju zabranu putovanja, ograničavanje ulaska imigrantima u zemlju i izgradnju zida uz meksičku granicu, smatra autor.

Mržnja pojedinaca prema islamu

Sve dok se ti Amerikanci budu držali “smiješnog” uvjerenja da 1,8 milijardi muslimana širom svijeta mrzi Ameriku, uprkos činjenici da je ta zemlja dom za približno 3,5 miliona njih, takva izjava vjerovatno će buditi strah od islama, dodaje autor.

Kao argument navodi intervjue koje je informativna agencija Associated Press obavila s kandidatima muslimanima u julu, tražeći odgovor na pitanje koji su razlozi doveli do znatnog povećanja broja muslimana kandidata.

Izvještaj agencije otkrio je da su upravo fanatizam i mržnja koju pojedini nose prema islamu, što se očituje i u izjavama i tvitovima predsjednika Donalda Trumpa, motivirali toliki broj muslimana da uđu u političku arenu.

Oni su sada spremni predložiti svoje politike, koje odražavaju aspekte njihovog vjerovanja i donose korist njihovom biračkom tijelu.

Promocija progresivnih platformi

U članku se navode imena pojedinih kandidata muslimana, poput Rashide Tlaib, prve Amerikanke muslimanke palestinskog porijekla koja je pobijedila na predizborima Demokratske stranke u svom okrugu održanim u augustu u Detroitu.

Tu je i Ilhan Omar, američka političarka porijeklom iz Somalije, za koju se očekuje da će odnijeti pobjedu u novembru kao zastupnica iz Minnesote na izborima za Kongres te zamijeniti Keitha Ellisona u Zastupničkom domu.

Autor u članku ističe da većina muslimana kandidata u izbornu utrku ne ulazi iz vjerskih razloga nego kao demokrati koji promoviraju progresivne platforme.

Ilhan Omar, koja predstavlja četvrti naseljene uglavnom kršćanskom i bjelačkom populacijom, vjeruje da njeni birači neće brinuti o njenoj religiji ili identitetu nego o tome je li se ona u stanju boriti za njihova pitanja u Washingtonu.

Služiti Bogu služeći ljudima

Što se tiče Hane Ali, koja nastoji osvojiti mjesto u zakonodavnom tijelu savezne države Tennessee, rekla je da svojim ulaskom u izbornu utrku kao demokratski kandidat, bez obzira na to hoće li pobijediti ili ne, želi nadahnuti svoju djecu i nove generacije, naveo je autor.

“Ako se žena koja živi usred Tennesseeja može kandidirati kao demokratski kandidat, onda to otvara vrata mnogim muslimankama, budućim generacijama i zajednicama koje posmatraju dešavanja s distance”, rekla je.

Wajahat Ali na kraju zaključuje da muslimani učestvuju na izborima, a nekoliko ih ide u Washington, gdje će učiniti nešto što mnogi članovi Kongresa dugo nisu uspjeli učiniti: služiti Bogu služeći ljudima.

Izvor: Al Jazeera