New York Times: Šta Donald Trump krije o svom bogatstvu?

Donald Trump
Barack Obama nije imenovao Donalda Trumpa ili nekog drugog američkog zvaničnika (EPA)

„Šta američki predsjednik Donald Trump krije o svom bogatstvu?“’, pitanje je koje postavlja američki list The New York Times, navodeći da detalji koji su nedavno otkriveni o njegovim ranijim poreznim izvještajima potvrđuju važnost ispitivanja izvora njegovih prihoda stečenih u posljednje vrijeme.

U uvodniku lista se ističe da je Trump prekršio obećanje da će obznaniti porezne prijave prije pokretanja svoje predsjedničke kampanje i u ranim fazama te kampanje, s tim da je kasnije od toga odustao, nudeći dužu listu nekonzistentnih izgovora, s namjerom da opravda kršenje datog obećanja. 

List ističe da se Trump sada opire zakonitom zahtjevu Odbora za finansije i proračune Zastupničkog doma da objavi svoje porezne prijave iz posljednjih šest godina. U nastojanju da se dobije uvid u njegove porezne dokumente, sasvim je jasno da Zastupnički dom radi u javnom interesu.  

Odbio se odreći poslovanja

List ističe da narod zaslužuje da zna više o predsjednikovim finansijama – od koga je posuđivao, s kim je obavljao poslove i kome bi mogao biti dužan. Važno je imati pristup ovim informacijama, s tim da je u slučaju Trumpa to posebno značajno jer se on odbio odreći svog poslovanja nakon preuzimanja mandata, kršeći praksu svojih prethodnika. 

Važno je napomenuti da je Trump objavio neke informacije, među kojima i godišnje finansijske izvještaje koje je podnio kao kandidat i kao predsjednik. Međutim, njegove porezne prijave bi trebale pružiti sveobuhvatnu evidenciju prethodnih ulaganja i obaveza, piše The New York Times.

List također skreće pažnju da porezna prijava ne daje potpunu sliku o finansijskom životu neke osobe. Prvo, to je obračun prihoda, a ne bogatstva, što neće pomoći u dokazivanju je li Trump zaista milijarder.    

Nasuprot tome, Trumpove porezne prijave mogu pružiti važne informacije o njegovim dugovima i izvorima prihoda. Na primjer, ako je Trump oduzeo isplatu kamata na kredit iz svog oporezivanog dohotka, onda bi morao objaviti informacije o izvoru i iznosu tog kredita.

Različiti podaci o prihodima

Daleko je manje informacija poznato o Trumpovim nedavnim finansijskim transakcijama. Nedavni federalni podaci otkrili su procjene o finansijskim prihodima predsjednika Trumpa, umjesto profita.

U 2017. godini, naprimjer, Trump je izvijestio da su prihodi od njegovog posla s golf igralištima u Irskoj iznosili 14 miliona dolara, dok se u nezavisnom izvještaju irskih regulatornih agencija navodi da je Trump izgubio oko dva miliona dolara.  

List naglašava da Kongres treba ulagati napore da se dođe do poreznih prijava predsjednika Trumpa, kako bi Odbor Zastupničkog doma mogao procijeniti te informacije, ali ih neće javno objavljivati. Slično tome, prijedlog zakona koji je u srijedu donio Senat američke savezne države New York omogućit će ovoj saveznoj državi da objavi porezne prijave odabranim odborima Kongresa, ali ne i za javnost.

Međutim, najbolje rješenje je da predsjednik dobrovoljno objavi podatke o svojim finansijskim prihodima. Ali ako to ne učini, onda ovaj zadatak postaje odgovornost Kongresa.  

Izvor: Agencije