New York kao Wuhan ili Lombardija

Ukupno 43 posto zaraženih u SAD-u živi u saveznoj državi New York (Al Jazeera)

U Sjedinjenim Američkim Državama više je od 139.000 zaraženih i više od 2.400 umrlih od novog korona virusa.

Predsjednik Donald Trump naredio je 30-dnevno produljenje naputaka za usporavanje širenja korona virusa, a riječ je o preporukama o društvenom distanciranju.

Dr. Anthony Fauci, vodeći američki infektolog, izjavio je da bi u SAD-u moglo biti na milijune zaraženih i od 100.000 do 200.000 mrtvih.

“Otvaranje zemlje pomjereno je zbog toga što još nije dostignut vrhunac u zarazi, zato što nema pada broja dnevno zaraženih. Kada smo to objasnili predsjedniku Trumpu, on nas je poslušao. Rekli smo Trumpu da će biti više smrtnih slučajeva ako se zemlja otvori. Pogledao je podatke i odmah je shvatio”, kaže Fauci.

“Procjena o 100.000 mrtvih razumna je. To ne bi bilo iznenađenje. To ne želim vidjeti. To želim izbjeći. No, znali smo u težoj zarazi gripom imati po 60.000 umrlih, a ovaj je virus mnogo smrtonosniji.”

Najviše zaraženih u New Yorku

Predsjednik SAD-a nakon toga je izjavio da njegova administracija smatra da bi 100.000 do 200.000 smrtnih slučajeva značilo da “svi obavljaju vrlo dobar posao”.

Optužio je medicinsko osoblje u njujorškim bolnicama da možda kradu zaštitne maske.

Nešto ranije hvalio se na Twitteru da njegovi dnevni izlasci pred kamere imaju odličnu TV-gledanost, bolju od nekih popularnih reality emisija.

Lokalne vlasti i mnogi guverneri saveznih država pripremaju se za pomjeranje korona virusa u unutrašnjost Amerike.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Dosad je zaraza poharala zapadnu i istočnu obalu, ali sve je više slušajeva zaraze na Jugu i Srednjem zapadu.

Većina guvernera upozorava da njihove savezne države nemaju dovoljno zaštitne opreme i respiratora.

Više od trećine okruga u Americi još nema prijavljenu zarazu, a riječ je o većinski siromašnim, ruralnim područjima.

Ukupno 43 posto zaraženih u Americi živi u saveznoj državi New York, a testiranje je jedan od razloga.

Fauci na meti desničara

Liječnici ne mogu otkriti infekciju ako je ne potraže, a New York provodi više testova nego ijedan drugi dio SAD-a.

Ako se širenje zaraze nastavi na područje New Yorka, moglo bi postati zahvaćenije zarazom nego Wuhan u Kini, odakle je zaraza krenula, ili Lombardija, pokrajina u Italiji, najteže pogođeni dio Europe.

Analiza je pokazala da je rani nedostatak testiranja u Americi dozvolio da širenje zaraze korona virusom prođe tjednima nezapaženo.

Tehnički nedostaci, regulatorne prepreke i manjak organiziranog liderstva koštao je SAD najmanje 30 dana u borbi protiv virusa.

Više od 894.000 testova obavljeno je u SAD-u, a prije tri tjedna administracija je objavila da je približno četiri milijuna testova odaslano diljem Amerike.

Fauci, najstručniji član Trumpova kriznog stožera, koji se zalaže za uvođenje hitnih mjera, rekao je članovima Kongresa da je rana nesposobnost, pokazana u vezi s testiranjem, ukazala na to da je administracija zakazala u odgovoru na širenje zaraze.

Fauci je sada meta ekstremnih desničara, koji tvrde da je podmetnut kako bi podrivao Trumpa.

Prijeti prvi štrajk zbog korona virusa

Brod-bolnica Comfort, koji ima 1.000 kreveta, treba pristati u njujoršku luku.

Ta pokretna bolnica neće tretirati oboljele od korona virusa.

U ponedjeljak bi se moglo dogoditi da 175.000 uposlenika koji dopremaju robu u dućane s hranom ode u štrajk.

Kompanija Instacart, koja se brine za tu dopremu, odbila je ponuditi svojim djelatnicima osnovnu zaštitu, poput plaće na opasnim uvjetima rada, tekućinu za sanitanizaciju ruku i plaćeno odsustvo za one koji od ranije imaju neki zdravstveni problem.

Bio bi to prvi štrajk uzrokovan korona virusom.

Izvor: Al Jazeera