New York: Bosanac optužen za napad na policajce i terorizam

Ukoliko bude osuđen, Ćamoviću prijeti maksimalna kazna doživotnog zatvora (Screenshot)

Na saveznom sudu u Brooklynu podignuta je optužnica protiv 20-godišnjeg Dženana Ćamovića za napade počinjene 3. lipnja 2020 godine, za napad nožem i vatrenim oružjem na nekoliko pripadnika njujorške policije u Brooklynu.

Kao što je navedeno u sudskim spisima optuženik je bosanski državljanin, “koji se ilegalno nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji je napao policajce zbog potpore koju pruža nasilnom islamskom ektremizmu”.

Optuženi se trenutno nalazi u državnom pritvoru i bit ćemu određen naknadni postupak. Optužnica tereti Ćamovića za pljačku, korištenje vatrenog oružja tijekom pljačke, krađu vatrenog oružja i nezakonito posjedovanje vatrenog oružja. 

Optužnicu su objavili državni tužitelj Sjedinjenih Država William Barr, Seth D. DuCharme, savezni tužitelj za Istočni distrikt u New Yorku, Christopher A. Wray, direktor FBI-a, William F. Sweeney Jr., te pomoćnik direktora FBI-a za New York te Dermot F. Shea, šef njujorške policije.

“Dženan Ćamović, ilegalni stranac bosanske nacionalnosti, navodno je iskoristio priliku, tijekom nedavnih prosvjeda u New Yorku, kako bi izveo namjerni i kukavički napad protiv dvojice njujorških policajaca, brutalno ranivši nožem jednog od njih, nakon čega mu je ukrao oružje i otvorio vatru te ranio nekoliko policajaca koji su reagirali”, izjavio je državni tužitelj William Barr.

Optužnica protiv Ćamovića

“Znamo da je Ćamović tijekom napada više puta vikao Allahu Akbar.  Znamo da je posjedovao značajan opseg materijala koji pokazuju njegovo zanimanje i potporu nasilnom islamističkom ekstremizmu, uključujući materijale koji se odnose na Islamsku državu Irak i al-Sham (ISIS). No, optuženikov pristup mračnom webu i njegova upotreba šifriranih komunikacijskih platformi stvorili su dokazne blokade za potpuno razumjevanje njegovih planova i s kim je o njima razgovarao. Ovo je drugi nasilni islamistički ekstremistički napad na našu zemlju u posljednjih devet mjeseci gdje je napadač koristio šifriranu tehnologiju koja može pomoći u prikrivanju tragova i skrivanju  komunikacije. Da nije bilo hrabrosti njujorških policajaca, koji su uzvratili vatru i onesposobili napadača u ranoj fazi incidenta, moglo je doći do ranjavanja ili ubijanja drugih policajaca i građana.”

“Kao što smo naveli u optužnici i iznijeli u povezanim spisima, nešto prije ponoći 3. lipnja 2020. optuženik je izveo iznenadni napad na policajce koji su stajali na ulicama Brooklyna, čime je gotovo okončao njihove živote. Nakon što je nožem ubo policajca u vrat, okrivljenik mu je oduzeo službeni pištolj od 9 mm i pucao u policajce dok se perverzno pozivao na religiju”, izjavio je vršitelj dužnosti saveznog tužitelja DuCharme.

“Unatoč tome što je koristio tehničke prepreke koje su pokrivale neke njegove tragove, okrivljenik nije prevario istražitelje i tužitelje koji su privrženi tome da on bude izveden pred lice pravde zbog svojih ozbiljnih zločina”, zaključio je tužitelj DuCharme koji se zahvalio njujorškim snagama za borbu protiv terorizma kao i okružnom tužiteljskom uredu.

Direktor FBI-a, Christopher Wray je izjavio da je Dženan Ćamović gnusno napao njujorške policajce dok su obavljali svoju dužnost u zaštiti građana.

“Dok su Amerikanci koristili  pravo prosvjedovanja, policajci su bili brutalno napadnuti kako bi bio nastavljen nasilni plan vezan uz ISIS i al-Qaidu na Arapskom poluotoku. Ovaj slučaj pokazuje da FBI ostaje nepokolebljiv u borbi za zaštitu Sjedinjenih Država od ekstremista koji žele naštetiti našim građanima i kolegama iz policije” – rekao je direktor FBI-a.

„Dženan Ćamović, kako je istaknuto u optužnici, bio je konzument terorističke propagande i pozivao je na nasilje od strane grupa poput Al-Qaide i ISIS-a. Njegova zasjeda, postavljena policajcima iz New Yorka, neće biti prihvaćena”, poručio je šef njujorške policije Dermot Shea.

Doživotna kazna zatvora

U tekstu optužnice protiv Ćamovića opisuje se incident koji se dogodio 3. lipnja 2020. godine.

“Navečer tog dana, u sred javne zdravstvene krize u vrijeme i kada je New York bio pod policijskim satom, optuženik je izveo navodni napad na policajce koji su bili na dužnosti kako bi spriječili pljačke tijekom uličnih prosvjeda (do kojih je došlo poslije brutalnog policijskog ubojstva George-a Floyda u Minneapolisu nekoliko dana ranije I.P.), na raskrižju ulice Flatbush i Church avenije u Brooklynu, u New Yorku. Oko 23:30, Ćamović je hodao pored dvojice uniformiranih policajaca i činilo se da ih nekoliko minuta promatra. Sigurnosni snimci pokazuju kako se Čamović, nakon što ih je prošao, vratio u očiglednom pokušaju da im priđe s leđa.

Ćamović je oko 23:50 skrenuo na uglu ulice Flatbush i Church Avenue i nožem ubo jednog od policajaca u vrat. Nakon toga je pokušao nožem ubosti drugog policajca. Onda je otrčao do ranjenog policajca, oteo mu pištolj iz kojeg je ispalio nekoliko hitaca na drugog policajca kao i ostale pripadnike snaga sigurnosti koji su se našli i reagirali na mjestu događaja ranivši Ćatovića nakon čega je uhapšen i doveden u zatvor. U incidentu je ranjeno nekoliko policajaca.

Tijekom napada na policajce, Ćamović je nekoliko puta uzvikivao “Allahu Akbar”, uobičajenu arapsku frazu koja znači “Bog je najveći”, a koju su koristili počinitelji nasilnih džihadističkih terorističkih napada. Istraga je pokazala da je prije napada Ćamović posjedovao značajan broj primjeraka radikalne džihadističke propagande.”

Ukoliko bude osuđen, Ćamoviću prijeti maksimalna kazna doživotnog zatvora.

Sve optužnice su navodne i optuženik se smatra nevinim sve dok krivnja ne bude dokazana na sudu.

Izvor: Al Jazeera