New Delhi: Učionica ispod željezničkog mosta

Prije deset godina, indijska vlada obećala je da će svako dijete mlađe od 14 godina dobiti priliku da se školuje. Ali, milioni djece i dalje ne pohađaju nastavu. Stoga je u New Delhiju otvorena jedinstvena škola za djecu iz najsiromašnijih porodica.

Ali, uslovi su daleko od savršenih.

Njihova učionica je podvožnjak ispod željezničkog mosta. Tabla je smještena na betonskom zidu.

Iz siromašnih porodica

Sva djeca potiču iz porodica siromašnih radnika koji se sele u potrazi za poslom. Njihovi roditelji nemaju novca, niti stalnu adresu na kojoj bi ih prijavili.

Djeca najčešće rade i ne dobijaju priliku za formalno obrazovanje.

Rajesh Sharma pokušava to promijeniti. Napustio je školu kao tinejdžer. Sada je poslovođa prodavnice.

Obratio se za pomoć učiteljima i obrazovanim volonterima, koji danas podučavaju 140 djece, i to po državnom planu i programu.

„Ako ne savladate prvu stepenicu u procesu obrazovanja, izgubljeni ste zauvijek. Želim pomoći ovoj djeci i njihovim porodicama, kako bi imali bolji život i budućnost”, kazuje Rajesh Sharma, pokretač inicijative.

Učenje osnovnih stvari omogućava im da se prijave u državne škole, u kojima je obrazovanje besplatno.

Neka od njih već znaju šta žele raditi kad odrastu, između ostalog, biti učiteljici, ljekari…

Za mnoge nadničare, ova škola je savršeno rješenje.

 „Ja sam obični vrtlar. Nemam vremena, ni novca da vodim sina u školu. To ne mogu priuštiti”, kaže  Javaid Rehman, roditelj.

Indijska vlada je 2010. godine usvojila zakon prema kojem svako dijete u Indiji između šest i 14 godina ima pravo na formalno obrazovanje. Ali, bez obzira na usvajanje zakona, oni koji su sa vlastima radili na njegovoj implementaciji, razočarani su.

Marginalizirani mališani

 „Imate pravni dokument, imate ovlaštenje, imate ustavno pravo. Ali, kada je riječ o onome što slijedi, o implementaciji, to je odgovornost vlade, koja je zakazala na tom polju. Ta djeca su i danas marginalizirana, iako na papiru imaju pravo koje ranije nisu imali”, poručuje Kiran Bhatty, bivša državna Komesarka za obrazovanje.

Djeca samo žele naučiti osnovno, kako bi dobila priliku za bolju budućnost.

 „A njihova budućnost zaista izgleda obečavajuće. Više od 70 ih se upisalo u lokalne škole. To je potaknulo njihove roditelje da se prestanu seliti, kako bi njihova djeca dobila obrazovanje za koje oni sami nikad nisu imali priliku”, javlja iz New Delhija reporter Al Jazeere Sohail Rahman.

Izvor: Al Jazeera